Diviaky v mestách sú problém, v Žiline ich budú strieľať

Upozornenia pre ľudí, aby diviaky nekŕmili, či nový plot za 86-tisíc eur alebo pachové zábrany a plašenie nepomohli odlákať divú zver zo žilinského sídliska Hájik.

20.11.2011 17:02
diviak Foto:
Diviaky na žilinské sídlisko Hájik chodia už viac ako rok. V blízkosti sú kroviny, kde našli úkryt a na sídlisko sa vracajú za potravou, ktorú nájdu pri odpadkoch, alebo im ju hádžu priamo ľudia.
debata

Diviačie rodiny tam chodia už vyše roka a z okrajových častí sa posúvajú čoraz hlbšie do sídliska. Zem rýpu pred panelákmi a pohybujú sa v blízkosti hrajúcich sa detí na ihriskách. Zajtra sa preto na diviaky plánuje poľovačka.

Mesto už problém inak vyriešiť nevie. „Je to pomerne razantné riešenie, ale z pohľadu bezpečnosti občanov nesmierne dôležité,“ uviedol žilinský primátor Igor Choma. Zver sa však nebude vyháňať a loviť medzi panelákmi. „Poľovať sa bude na poľovných pozemkoch revíru Hubertus,“ spresňuje prednosta Obvodného lesného úradu v Žiline Štefan Macášek.

Sídlisko má problém s diviakmi od minulého roka. Nepomohol ani takmer 700-metrový plot, ktorý mesto dalo vybudovať v miestach, cez ktoré najčastejšie prechádzali. „Asi sa to minulo účinkom, diviaky chodia ďalej, motajú sa hlboko vnútri sídliska, zvykli si na ľudí. Pasú sa pri odpadkoch alebo na potrave, ktorú im ľudia nahádžu,“ hovorí obyvateľ Hájika Ján Dobrík.

Zver si na ľahko dostupnú potravu zvykla, a preto sa k panelákom vracia. Správanie ľudí, ktorí zver na sídlisku kŕmia, kritizujú poľovníci aj zoológ. „Treba zamedziť dostupnej potrave od ľudí či nezabezpečených odpadkov,“ odporúča šéf Národného parku Malá Fatra Michal Kalaš. Upozornil, že ak sa aj jedno stádo diviakov podarí vystrieľať, nové tam za potravou môže prísť opäť. Diviak pri obytných zónach je stredoeurópskym problémom, nedávno ho riešili aj v českej metropole, kde diviaky pustošili arborétum v okrajovej časti Prahy.

Mesto Žilina by malo pri sídlisku tiež zabezpečiť vyčistenie pozemkov od kríkov a krovín. „To je ideálny priestor pre diviaka, ktorý je nutné vyčistiť od náletových drevín alebo krovín. Vegetácia by tam mala zostať rozptýlenejšia,“ odporúča Kalaš. Podotkol, že kroviny treba preriediť ešte v zime, keď v nich vtáci nehniezdia. Mesto podľa jeho hovorcu Pavla Čorbu má záujem revitalizovať toto prostredie. Môže však riešiť len mestské pozemky. „Hľadáme riešenia, a najmä peniaze, ktoré sú na to potrebné,“ uviedol hovorca Žiliny Pavol Čorba.

Poľovačku, ktorá sa uskutoční zajtra od 7. do 14. hodiny, organizuje miestne poľovnícke združenie spolu s políciou a lesným úradom.

debata chyba