Slovenské vianočné ozdoby vytláča konkurencia z Ázie

Kúpiť na Slovensku vianočné gule vyrobené u nás je takmer nemožné. Z trhu ich vytláča konkurencia z Ázie. A tak takmer všetky vianočné ozdoby, ktoré ručne vyrobí 140 žien z výrobného družstva Okrasa v Čadci, končia v zahraničí.

08.12.2011 12:00
vianočné ozdoby, výrobné družstvo Okrasa, Čadca Foto:
Pracovníčky, ktoré zdobia vianočné ozdoby, sú vyťažené hlavne počas letných mesiacov, koncom roka nastáva, naopak, utlmenie výroby.
debata (1)

Na západné trhy ide takmer 97 percent produkcie. „Do Rakúska, Nemecka, Talianska i do škandinávskych krajín. Len tie zvyšné tri percentá sa presadia na domácom trhu,“ hovorí predsedníčka výrobného družstva Anna Ostružiarová. „Je škoda, že naše obchodné domy alebo veľké supermarkety sú zaplavené ázijskými výrobkami. V cene sa čínskym výrobkom konkurovať nedá, ale kvalitou sú tie naše lepšie,“ dodáva.

Výroba sklenených ozdôb je založená na tradičnej ručnej výrobe. Na začiatku je len dlhá sklenená trubica, ktorá sa nahrieva a delí na menšie časti nad plameňom. Ženy z nich potom fúkajú tvary ozdôb, ktoré sa farbia a ručne zdobia, maľujú a posypú trblietavým pieskom.

„Sme radi, že máme prácu. Je to môj koníček, už od detstva som rada kreslila a maľovala obrázky, takže ja ani inú prácu robiť nechcem. Toto mi sadlo,“ hovorí Marta Lenková. Jej kolegyňa z maliarskej dielne Mária Krulikovská dodáva, že niekedy za jednu zmenu vyrobí aj 480 ozdôb, podľa toho, aké sú veľké a aký náročný je vzor. „Niekedy sa ozdoby maľujú štetcom alebo sa vzor vytvára tak, že sa na výrobok pučí pasta. Teraz idú skôr jednoduchšie vzory. Ale je to veľmi krehká robota, to sklo je tenulinké,“ doplní Ľuba Chylaková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba