V Dunaji našli nebezpečný a zakázaný pesticíd

Dunaj, najdlhšia rieka Európskej únie, je v skutočnosti veľkým zberačom toxických chemikálií z poľnohospodárstva. V najnovších vzorkách zo Slovenska sa našlo viacero pesticídov vrátane atrazínu - čo je zakázaná látka, ktorá môže vážnym spôsobom poškodiť zdravie človeka.

12.12.2011 06:00
Dunaj, atrazín, Komárno Foto:
Atrazín objavili environmentalisti vo vzorke vody z Komárna.
debata

Prieskum robilo Centrum pre trvalo udržateľné alternatívy v spolupráci s maďarskými environmentalis­tami. „Atrazín sme našli vo vzorke odobranej z rieky za Hainburgom, čiže vo vode, ktorá k nám priteká. No objavili sme ho aj v Komárne. Je pritom zakázaný od roku 2007,“ povedal predseda občianskeho združenia Daniel Lešinský.

Atrazín sa pred rokmi používal bežne. Takmer každý farmár ním likvidoval burinu v obilninách. Vedci však neskôr zistili, že spôsobuje genetické chyby u vodných živočíchov. Niektoré druhy stratili schopnosť sa rozmnožovať. „Ak takto negatívne vplýval na mloky a žaby, dá sa predpokladať, že pri dlhodobom pôsobení môže byť nebezpečný aj pre človeka,“ upozornil Lešinský.

Farmári podľa environmentalistov aj napriek zákazu využívajú staré zásoby tohto pesticídu. V súčasnosti sa nedá presne vystopovať farma, z ktorej atrazín uniká. „Ak by bolo monitorovacích sond a vzoriek viac, oblasť, z ktorej uniká, by sa určiť dala. V tej by stačilo urobiť odbery pôdy a dalo by sa tak celkom presne dopátrať k pôvodcovi,“ vysvetľuje Lešinský. O výške prostriedkov pre podrobnejšie monitorovanie rozhoduje ministerstvo životného prostredia. Občianski aktivisti pritom už dlhšie navrhujú, aby na podobné projekty prispievali najmä výrobcovia a používatelia pesticídov.

Odborníci preskúmali dokopy 31 vzoriek so Slovenska aj Maďarska. Obsahovali viacero pesticídov, ktoré prekračovali povolené limity. Troj- až šesťnásobné prekročenie limitu sa týkalo napríklad látky acetochlor, ktorú Európska únia zaradila medzi látky poškodzujúce hormonálny systém. Americká Agentúra ochrany životného prostredia ho považuje za rakovinotvornú lát­ku.

Objavené chemikálie môžu spôsobiť problémy v obciach ležiacich v blízkosti Dunaja. Nebezpečné látky sa môžu postupne dostať do podzemných vôd a neskôr aj do studní v dedinách. A obyčajný človek sa tak ani nenazdá a pesticíd sa zrazu ocitne v jeho malej biozáhradke.

debata chyba