Bezdomovci nocľaháreň obchádzajú

Nocľaháreň pre bezdomovcov vo Veľkom Krtíši zíva prázdnotou. Ľudia bez strechy nad hlavou sa tam nehrnú, pretože ich k tomu neprinútilo počasie. Miernejšia zima spôsobila, že prespávajú vo vchodoch panelákov. Podľa náčelníka mestskej polície Igora Sandu najčastejšie však vyhľadávajú opustené budovy na okraji mesta. Za peniaze, ktoré by mali v nocľahárni nechať, si viacerí radšej kúpia lacné víno.

28.12.2011 12:00
bezdomovec Foto:
Ilustračné foto
debata

„Načo by som tam išiel? Veď zatiaľ veľmi nemrzne. S kamarátmi prespávame v jednej budove za mestom. Prídeme tam, kedy chceme, a odídeme, kedy chceme,“ hovorí bezdomovec, ktorý nechce prezradiť svoje meno. Na ulici žije už piaty rok. Hoci v minulosti využil služby nocľahárne, tento rok tam ešte nebol. Zariadenie má navyše prísne pravidlá, netoleruje sa tam alkohol. „Pre nás je podstatné, aby sem nechodili ľudia pod vplyvom alkoholu ani sem alkohol so sebou nepriniesli a aby sa riadili pravidlami, ktoré tu sú dané,“ hovorí zástupca vedúcej nocľahárne Augustín Balaška. Bezdomovci musia prísť po ôsmej hodine večer a opustiť ju musia do ôsmej hodiny nasledujúceho dňa.

Prevádzkovateľom nocľahárne, ktorá môže prijať 24 bezdomovcov, je veľkokrtíšsky magistrát. Jeho hovorkyňa Erika Ľavčoková si nemyslí, že projekt sa pre prísne pravidlá neuchytil. Nízku vyťaženosť pripisuje počasiu. „Oproti vlaňajšku je naozaj teplejšie. Vlani sme nocľaháreň sprevádzkovali už 25. októbra, tento rok len od polovice novembra. V týchto dňoch tam chodia maximálne traja či štyria ľudia,“ povedala hovorkyňa.

Podľa štatistiky, ktorú eviduje mesto, minulú zimu malo zariadenie takmer 1 500 nocľahov, túto zimu je to pod 150. Klienti platia za noc 2 eurá. Ak sa preukážu, že sú v hmotnej núdzi, o euro menej.

debata chyba