Trnava obnoví centrum aj oddychovú zónu

Trnavčania siahnu od januára hlbšie do peňaženiek. Mesto totiž zvýšilo miestne dane a poplatky. Vlastníci bytov a rodinných domov zaplatia o päťdesiat percent vyššiu daň ako doteraz.

29.12.2011 16:00
Trnava Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Ročná sadzba dane za byty a rodinné sa mení z 0,232 eura za štvorcový meter na 0,35 eura. Kým v tomto roku vlastník bytu s rozlohou 70 štvorcových metrov platil daň 16,24 eura, v budúcom to bude 24,5 eura. Mestské zastupiteľstvo schválilo aj zníženie dane o 50 percent pre vlastníkov bytu alebo domu starších ako 62 rokov.

Zvyšuje sa aj poplatok za odvoz a likvidáciu odpadu. Podľa počtu osôb v byte alebo dome sa bude pohybovať od 20 do 25 eur za osobu a rok. Primátor Vladimír Butko tvrdí, že aj napriek zvýšeniu je tento poplatok jeden z najnižších spomedzi miest na Slovensku.

Mesto v budúcom roku plánuje zainvestovať najmä do svojho vzhľadu, dopravy a do nových pracovných miest pre vysokoškolákov. Obyvatelia sa dočkajú novej pešej zóny.

Rekonštrukcia pešej zóny nebude taká veľkolepá, ako to architekti zakreslili v poslednej štúdii. Podľa hovorcu primátora Pavla Tomašoviča zmodernizujú a vymenia lavičky, lampy a odpadkové koše. Nahradia aj popraskaný a zničený asfaltový povrch, ktorý sa tiahne celou pešou zónou.

Projekt počíta aj s novou zeleňou a výmenou inžinierskych sietí. Robotníci sa do pešej zóny pustia po skončení letnej turistickej sezóny. „Práce musíme naplánovať tak, aby čo najmenej obmedzili prevádzky podnikateľov,“ dodal hovorca s tým, že rekonštrukcia sa bude musieť zrejme rozložiť na dva roky.

V súčasnosti sa dokončuje priemyselný a technologický park, ktorý by mal priniesť ďalšie pracovné miesta. V prvej etape projektu ich bude podľa Tomašoviča síce len zopár, no neskôr by ich mohlo byť viac. Prácu tu nájdu predovšetkým vysokoškolsky vzdelaní ľudia z technických odborov, najmä z odvetvia elektrotechniky.

,,Nechceme, aby Trnava ponúkala len montážnu robotu v automobilke. Mali by tu byť podmienky aj pre kvalifikovaných odborníkov z vysokých škôl. Podarilo sa nám získať zaujímavých investorov, ktorí sem prinesú vývojovú technológiu," naznačil Tomašovič, no konkrétne mená firiem zatiaľ neprezradil.

V budúcom roku bude otvorený severný obchvat Trnavy. Toto dopravné napojenie by malo odbremeniť centrum mesta od tranzitu a kamiónov. Pre tisícky áut, ktoré prechádzajú cez mesto, sa na hlavných uliciach dnes tvoria rozsiahle kolóny. Samospráva sa snaží dokumenty pripraviť tak, aby motoristi mohli využívať obchvat už od marca.

Severný obchvat zhustenú dopravu v centre vyrieši len čiastočne. Chýba ešte južný obchvat Trnavy, ktorého stavba sa len pripravuje. Radnica plánuje cestné napojenia a začína vysporadúvať pozemky.

Rodiny sa môžu tešiť na čiastočnú obnovu obľúbenej oddychovej zóny Kamenný mlyn. Na jar tu pribudnú preliezačky a detské ihrisko. ,,Plánujeme spevnenie tanečného kola. V blízkej budúcnosti by sme tu radi usporadúvali kultúrne podujatia menších žánrov," povedal Tomašovič.

Pôvodne mala cez Kamenný mlyn viesť aj úplne nová cyklotrasa. Smerovala by popri rybníkoch, no radnica narazila na nesúhlas ich majiteľov, ktorí si svoje pozemky oplotili. Zrekonštruujú sa preto aspoň obyčajné chodníky, ktoré sem privádzajú ľudí z viacerých častí mesta.

debata chyba