Košice sa chystajú na hlavné mesto

Pre Košice je v tomto roku prioritou príprava na to, aby dôstojne obstáli ako Európske hlavné mesto kultúry, ktorým sa stanú v roku 2013.

02.01.2012 13:00
mesto, Košice, centrum Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Prvé kultúrne akcie sa rozbehnú už v najbližších týždňoch. Dokopy Košice chystajú 25 kľúčových podujatí a stovky ďalších sprievodných aktivít. Mesto sa chce prezentovať predovšetkým ako rodisko svetoznámeho spisovateľa Sándora Máraia, pozornosť zameria aj na významného medzivojnového architekta Ľudovíta Oeschlagera, režiséra Juraja Jakubiska.

„Verím, že rok 2012 bude pre Košice rokom využitých príležitostí. Práve v týchto dňoch som dostal skvelú správu, že sa nám podarilo dobehnúť zameškané a všetky investičné projekty v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry boli schválené,“ hovorí primátor Richard Raši.

„Do Košíc tak príde na budúci rok 60 miliónov eur na realizáciu investičných zámerov, ktoré budú znamenať významný impulz pre rozvoj mesta. Myslím tým nielen rozvoj v oblasti kultúry, ale aj v oblasti investícií, inovácií a obchodu. Verím, že v Košiciach bude v roku 2012 viac príležitostí a viac práce,“ dodal.

Košičania majú v tomto roku na rozdiel od obyvateľov mnohých iných miest aj ďalšiu výhodu. Mestské dane a poplatky sa im tento rok nezvýšia napriek tomu, že je kríza. „Dúfam, že zodpovednou a aktívnou politikou sa nám podarí následky krízy zmierniť. Presne tak, ako sme sa v roku 2011 pokúsili stabilizovať hospodárenie mesta a jeho mestských podnikov bez toho, aby dôsledky zlých rozhodnutí v minulosti pocítili Košičania. Podarilo sa nám zachovať sadzby daní na úrovni roku 2011, nezvýšili sme cestovné a prísne dodržiavame politiku rovnakých pravidiel pre všetkých Košičanov,“ povedal primátor. Magistrát sprehľadnil nákupy z mestských peňazí, ich podrobná evidencia nad rámec zákona je súčasťou systému e-samospráva.

Mesto systematicky pracuje na zvyšovaní bezpečnosti v meste, zvyšuje počet policajtov. Mestskí policajti dostali aj nové služobné autá a techniku.

Pokračovať budú zmeny v organizácii dopravy v meste, na ktoré si však mnohí vodiči stále nevedia zvyknúť. Na severnej strane Námestia osloboditeľov vznikne pešia zóna, navyše mesto pripravuje aj nultý okruh, ktorý zjednosmerní dopravu v širšom centre mesta.

Košický magistrát sa chystá v nasledujúcom roku aj na projekty, ktoré verejnosť vníma kontroverzne. Jedným z nich je obnova a revitalizácia mestského parku. Pôvodne sa počítalo s výrubom desiatok stromov, teraz sa ich počet podstatne zúžil. Protestovali najmä ochranári a aktivisti. Podľa nich bol počet drevín určených na vyrúbanie privysoký. Preto podali odvolanie. Na ťahu je teraz príslušný úrad životného prostredia.

Mnoho Košičanov negatívne vníma aj ďalšiu investíciu v mestskom parku, kde má na mieste terajších športovísk vyrásť hotel. Podľa aktivistov by to znamenalo začiatok likvidácie parku. Navyše majú podozrenie, že niektoré stromy sa majú vyrezať aj kvôli spomínanej súkromnej investícii. Magistrát oponuje, že to tak nie je a po desaťročiach, keď sa o obnovu parku nikto poriadne nestaral, je čas urobiť zmenu.

Z hľadiska rozpočtu môžu byť nášľapnými mínami súdne spory z minulosti. Najvyšší súd rozhodol o tom, že mesto musí zaplatiť v kauze Strelingstav zhruba 20 miliónov eur firme a podobne je to aj v spore košického dopravného podniku s firmou OutClaim, ktorá si za neplnenie zmluvy nárokuje 1,5 milióna eur.

3 debata chyba