Národnú pamiatku zachraňuje malá obec

Rozpadávajúci sa neskorogotický kostol z 15. storočia, ktorý je na zozname národných kultúrnych pamiatok, sa podujala zachrániť dedina Zacharovce v okrese Rimavská Sobota. Obci s 360 obyvateľmi nejde len o opravu najvzácnejšieho objektu, ktorý má, ale aj o bezpečnosť ľudí, pretože kostolíku hrozí zrútenie.

02.02.2012 12:30
gotický kostol, Zacharovce Foto:
Kostolík donedávna patril štátu a užívala ho reformovaná cirkev. Posledných dvadsať rokov je prázdny a chátra.
debata

Kostolík donedávna patril štátu a užívala ho reformovaná cirkev. Posledných dvadsať rokov je prázdny a chátra. Po páde kostolnej veže pred vyše deviatimi rokmi sa stal navyše nebezpečným. Pohyb v jeho blízkosti je zakázaný. „Ku kostolu radšej nechodím. Bojím sa, že sa spadne ako veža, ktorá vtedy zasypala celé námestie a len zázrakom sa nikomu nič nestalo,“ hovorí Zoltán Váradi. Pádom 35-metrovej veže sa narušila statika objektu, poškodená je strecha aj múry. Zrútenie chrámu je preto len otázkou času.

Keďže štát na opravu peniaze nemá, samospráva sa ich rozhodla hľadať sama. „Aby sme mohli žiadať o peniaze, kostol sme v prvom rade museli získať do vlastníctva. Podarilo sa nám to na konci minulého roka, keď sme ho získali bezodplatne do nášho majetku,“ vysvetľuje starostka Zacharoviec Ružena Gembická.

Opravený kostol môže dedine pomôcť pri rozvoji turizmu. Pád veže ho už zviditeľnil kvôli dátumu 11. september 2002, presne rok po teroristickom útoku v Amerike, ale aj pre tajomstvo, ktoré má ukrývať. Traduje sa, že je v ňom pochovaný jeden z husitských vodcov, ktorý bol účastníkom bitky pri Lučenci pred 500 rokmi. Archeológ Alexander Botoš tvrdí, že tieto informácie môže potvrdiť alebo vyvrátiť iba archeologický prieskum.

Obec už požiadala o dotáciu z ministerstva kultúry. Cez ňu chce financovať archeologický prieskum a technický projekt, ktorý potrebuje doložiť k žiadosti o financie z eurofondov. Na rekonštrukciu kostolíka potrebuje celkom asi jeden milión eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba