Dedina mrzla, odstavili ju od dodávky elektriny

Asi tisícka obyvateľov Kľačian pri Hlohovci v štvrtok mrzla vo vlastných domoch. Nikde sa nekúrilo, pretože nešla elektrina.

10.02.2012 06:00
cvičela, kúrenie Foto:
Vladimír Cvičela bol z odstávky elektriny nešťastný. Studený dom musel vykurovať niekoľko hodín.
debata (20)

Elektrárne si naplánovali údržbu vedenia, a preto dedinu na celý deň odstavili od prúdu. Ľudia si myslia, že údržbu mali odložiť na neskôr, keď by poľavili silné mrazy.

Západoslovenská energetika v Kľačanoch opravovala vedenie vysokého napätia, menila úsekové vypínače. Podľa jej hovorcu Jána Orlovského v dnešnom preelektrizovanom svete neexistuje ideálny dátum alebo hodina na údržbu. „Vždy to niekde chýba alebo vadí. Na jar vadí poľnohospodárom vstup s technikou do polí, v lete sa ľuďom nevidí rozmrazovanie chladničiek. Na 36-tisíc kilometrov vedení nemáme dostatok voľných dní na údržbu,“ uzavrel Orlovský. Dodal, že do prác nasadili viac pracovníkov a strojov, aby boli čím skôr hotoví. Odstávka trvala od pol ôsmej ráno do pol druhej poobede.

Starosta Kľačian Róbert Kožík dostal oznámenie o odstávke pred desiatimi dňami. Tvrdí, že z pozície starostu nemohol nič robiť. „Splnili si všetky náležitosti, ohlásili to vopred. Vyvesili sme to na tabuli a oznámili v rozhlase,“ povedal starosta. V škole vyhlásili riaditeľské voľno.

Z odstávky bola rozčarovaná rodina Cvičelová. „Doma zostala žena s dvomi deťmi. Museli to nejako vydržať, zakryli sa s duchnami. Ak to nebola žiadna havária, tak nerozumiem, prečo to museli robiť práve teraz, keď je všade taká zima. Mohli to odložiť,“ mienil Vladimír Cvičela.

V pivnici má síce plynový kotol, no ten je závislý od elektriny. „Nie je to dobré, aj keď odstávka trvala len niekoľko hodín. Dom budem musieť nanovo vykurovať najmenej pol dňa,“ dodal Cvičela.

Najväčší chlad museli prežiť tí, ktorí nemajú zateplené domy. V posledných dňoch sa tu ranné teploty pohybovali okolo mínus 14 stupňov Celzia.

20 debata chyba