Boli ruskí spisovatelia v Stanišovskej jaskyni?

Malá Stanišovská jaskyňa má svoj "múr" nápisov či skôr podpisov. Sú to odkazy od ľudí, ktorí ju navštívili. Prvé nápisy pochádzajú z 19. storočia.

14.02.2012 17:33
jaskyňa, Bulgakov Foto:
Podpis v Malej Stanišovskej jaskyni, ktorý možno patrí spisovateľovi Bulgakovovi.
debata (1)

Nedávno jaskyňu navštívili jaskyniari z Permu, ktorí si myslia, že na stene sú možno podpisy ruských spisovateľov Michaila A. Bulgakova a Artema Veselého.

„Ak sa to potvrdí, bude to zaujímavé. Je to ďalší čriepok do mozaiky poznania jaskyne,“ hovorí jaskyniar Peter Holúbek.

Podľa dátumov uvedených pri podpisoch mal navštíviť Malú Stanišovskú jaskyňu Veselyj v roku 1923 a Bulgakov o rok neskôr. V tých časoch do jaskyne často chodievali ruskí študenti, emigranti, ktorí po revolučnom roku 1917 a následnej občianskej vojne v Rusku museli opustiť svoju vlasť.

Veselyj aj Bulgakov však nepatrili k ruským emigrantom. Hoci Bulgakov nepodporoval stalinizmus a diktatúru, istý čas bol obľúbencom Stalina. Neskôr boli jeho diela zakázané, nemohol publikovať a Stalin odmietol jeho žiadosť o emigráciu. Známy je najmä románom Majster a Margaréta, podľa wikipedie mal román význam pre jednu z piesní Rolling Stones.

Vojenský historik Oldřich Vaněk pochybuje o tom, že podpisy v jaskyni naozaj patria spisovateľom. „To sú skôr dohady. Ja osobne tomu veľmi neverím. Aj keď pre jaskyňu by to bol pekný príbeh,“ hovorí. Či Slovensko a Malú Stanišovskú jaskyňu skutočne navštívili Veselyj a Bulgakov, ešte preveria jaskyniari z Permu. „Treba ešte pátrať v archívoch, v Moskve, v Rusku a zistiť, či tu mohli byť. Je teoretická možnosť, že boli v Prahe a odtiaľ sa mohli dostať aj sem,“ dodáva Peter Holúbek.

Vaněk si prezrel Stanišovskú jaskyňu a k niektorým nápisom priradil rôzne príbehy. Napríklad o dvoch vojakoch z horskej posádky, ktorí si zrejme vyrazili na vychádzku mimo okruhu svojej posádky. Alebo o brusičovi kameňa z Hodonína, ktorý si zrejme prišiel nalámať kvaple do jaskyne v roku 1910. Mohol byť šikovným kamenárom, no podľa chýb v odkaze v gramatike veľmi nevynikal. Historik uvádza, že „zvečňovací boom“ v jaskyni nastal najmä začiatkom 20. storočia.

Jaskyniari by privítali, keby nápisy, napríklad v rámci diplomovej práce, prebádali študenti. Zatiaľ totiž stále patria k tým menej preskúmaným.

1 debata chyba