Trenčín zrušil stavebné povolenie pre historickú pamiatku

Stavebný úrad mesta Trenčín zrušil stavebné povolenie súkromnej firme, ktorá pred tromi rokmi začala stavať podzemné garáže. Od zámeru upustila, keď tu našli historickú pamiatku. Od mesta však žiada dvojmiliónové odškodné.

21.02.2012 12:00
Trenčín, jama Foto:
Stavenisko, ktorému v Trenčíne prischol názov Cellerova jama, je už tri roky opustené a zarastá drevinami.
debata

Mesto tvrdí, že stavebné povolenie zrušilo preto, aby chránilo archeologický nález, ktorý ministerstvo kultúry vyhlásilo za pamiatku mimoriadneho významu.

„Je to dosť závažné rozhodnutie aj preto, že náš stavebný úrad je prvým na Slovensku, ktorý využil paragraf 127 stavebného zákona. Ten hovorí, že stavebný úrad môže rozhodnúť o zrušení stavebného povolenia, ak sa v stavbe nájde pamiatka mimoriadneho významu. A to sa v Trenčíne stalo,“ povedal trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Bratislavská spoločnosť Tatra Real, ktorá chcela podzemné garáže postaviť, dá najskôr rozhodnutie trenčianskeho stavebného úradu preskúmať svojim právnikom. Potrebuje však vedieť, kto a ako uhradí náklady, ktoré jej vznikli pri príprave zámeru.

„V tomto momente si neviem predstaviť, že by naše stavebné zámery mohli na tomto mieste pokračovať,“ dodal podpredseda predstavenstva akciovej spoločnosti Tatra Real Roman Doupovec.

Na výške a spôsobe odškodnenia sa mesto a firma nevedia dohodnúť. Ich spor rieši súd. Firma žiadala od mesta najskôr 1,2 milióna eur, potom sumu zvýšila na viac ako 2 milióny. Mesto milióny zaplatiť odmieta.

„Pamiatka nájdená v stavbe je majetkom štátu, zodpovednosť by mal niesť štát, nie mesto. A investor by si teda mal uplatniť svoje práva voči Slovenskej republike, nie voči mestu Trenčín,“ vysvetľuje postoj samosprávy Rybníček.

Ministerstvo kultúry odškodnenie platiť nemieni. „Investor bol oboznámený s pravdepodobnosťou objavenia nehnuteľných archeologických nálezov. Ministerstvo kultúry preto nevidí žiadny dôvod, aby štát znášal náklady, ktoré sú spojené s podnikateľským rizikom, na ktoré bol investor upozornený,“ povedala hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová.

Pamiatkari aj ministerstvo kultúry tvrdia, že vyhlásenie nálezu za kultúrnu pamiatku nemôže byť prekážkou v pokračovaní stavebného zámeru. Projekt by mal byť podľa nich upravený tak, aby stavba pamiatku nepoškodila.

Stavbu začala spoločnosť Tatra Real v septembri 2008. Pri trenčianskom Dome armády chcela postaviť obchodnú galériu a pod ňou podzemné garáže. O tri mesiace neskôr však výkopové práce odhalili unikátne predsunuté opevnenie, ktoré podľa Chudinovej v slovenských podmienkach nepoznáme, a preto ho ministerstvo kultúry vyhlásilo za národnú kultúrnu pamiatku. Odkryté murivo sa na slnku a vzduchu začalo rozpadávať, tak ho opäť zahádzali hlinou a v takom stave je doteraz. Podľa pamiatkarov je tým nález dostatočne zakonzervovaný. V takomto stave môže čakať dovtedy, kým nebudú peniaze na jeho sprístupnenie.

debata chyba