Múzeum čaká vyše roka na rekonštrukciu

Múzeum Andreja Kmeťa v Martine je už rok a pol pre rekonštrukciu zatvorené. Tá sa doteraz nezačala, hoci podľa pôvodných plánov sa mala končiť v toto leto. Podobne sa tom sú múzeá v Levoči a v Bojniciach. Odkladanie opráv vychádza všetky tri inštitúcie draho.

24.02.2012 12:00
Múzeum Andreja Kmeťa v Martine Foto:
Múzeum Andreja Kmeťa v Martine je zatvorené a prázdne už rok a pol pre rekonštrukciu za 1,9 milióna eur, ktorá podľa oznamu na budove mala končiť v júni 2012. Ibaže sa ešte ani nazačala.
debata

Sťahovanie zbierkových exponátov z martinského múzea trvalo niekoľko týždňov. Do depozitu previezlo 35 nákladných áut približne 580-tisíc zbierkových predmetov živej a neživej prírody, vrátane krehkých motýľov či vypreparovaných medveďov. Od septembra 2010 je Kmeťovo múzeum s prírodovednou expozíciou zatvorené. „Prišli sme o jednu peknú veľkú prírodovednú expozíciu, ktorá v tomto regióne bytostne chýba,“ hovorí šéfka Slovenského národného múzea v Martine Mária Halmová.

V rovnakej situácii sú aj ďalšie objekty Slovenského národného múzea v Levoči a v Bojniciach. Patria pod Slovenské národné múzeum, ktorého generálny riaditeľ Rastislav Púdelka tvrdí, že rekonštrukciu sú pripravení zrealizovať. „Slovenské národné múzeum momentálne čaká na ukončenie procesu verejného obstarávania dodávateľa stavebných prác,“ hovorí generálny riaditeľ. Výber vo všetkých troch prípadoch robí ministerstvo kultúry. Ponuky mali firmy predkladať ešte v polovici októbra 2010.

Podľa hovorkyne ministerstva kultúry Evy Chudinovej stavebníci prác už boli vybratí. „Zmluva o dielo môže byť podpísaná až po administratívnej kontrole verejného obstarávania, ktorá v súčasnosti prebieha,“ uviedla s tým, že podpísanie zmlúv sa predpokladá najneskôr do konca marca 2012.

Naťahovanie termínov neprospieva opusteným múzeám. „Každý neobývaný objekt chátra dvakrát rýchlejšie ako obývaný objekt,“ upozorňuje Halmová. Múzeum v Levoči si v záujme ochrany zbierkového fondu dočasne prenajalo iný priestor, za ktorý mesačne platí 2 400 eur.

Rekonštrukcie majú byť financované z eurofondov a ich čerpanie sa viaže na termíny pôvodne naplánovaných opráv. Chudinová tvrdí, že kvôli meškaniu múzeá o eurofondy neprídu. „Dohodou možno predlžiť lehotu na ukončenie realizácie aktivít projektu najviac o 18 mesiacov,“ dodala Chudinová.

debata chyba