Hrad Krásna Hôrka zdevastoval veľký požiar

Strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia popoludní ľahla popolom. Požiar vypukol okolo trištvrte na jednu a napriek enormnej snahe sa hasičom strechy pokryté dreveným šindľom nepodarilo zachrániť. Zhoreli všetky strechy, vrátane interiéru horného gotického hradu.

10.03.2012 14:24 , aktualizované: 18:56
Krásna Hôrka Foto:
Požiar na hrade Krásna Hôrka.
debata (155)

Ostatné vnútorné časti hradného areálu sú zadymené a nie je ešte možné určiť definitívny rozsah škôd. Okolie hradu zabezpečuje polícia, v hrade by sa údajne mohli nachádzať výbušné látky.

Takto vyzeral hrad Krásna Hôrka pred požiarom. Foto: Photolaci.flog
Krásna Hôrka Takto vyzeral hrad Krásna Hôrka pred požiarom.

Požiar je lokalizovaný, no je tam ešte veľa roboty. Hasiči tam budú zrejme až do rána," povedal dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Stanislav Peti. Dodal, že múdrejší budú po desiatej hodine večer. Hovorca ministerstva obrany Ivan Rudolf informoval, že v Krásnej Hôrke bude cez noc pomáhať 20 vojakov z Rožňavy. Príslušníkov útvaru Radiačnej, chemickej a biologickej ochrany si na miesto nešťastia vyžiadal zriadený krízový štáb. Vojaci z pohotovostného oddielu budú počas celej noci až do ôsmej hodiny rána asistovať polícii pri zabezpečovaní objektu zhoreniska. „Všetci velitelia dostali rozkaz, aby boli maximálne nápomocní pri zvládnutí situácie,“ konštatovala premiérka Iveta Radičová, ktorá je zároveň poverená riadením ministerstva obrany.

Na mieste okrem príslušníkov HaZZ z hasičských staníc v Rožňave, Košiciach, Moldave nad Bodvou, boli povolaní aj hasiči zo ZHÚ Steel Košice a Záchranná brigáda HaZZ v Humennom. Na výpomoc boli neskôr privolaní aj dobrovoľní hasiči a príslušníci HaZZ z Prešova.

Na mieste bolo aj vozidlo lekárskej záchrannej služby, ktoré ošetrilo drobné zranenie jedného hasiča. „V súčasnosti prebieha dokončovanie hasenia a lokalizácia drobných ohnísk. Strecha však zhorela celá, trámy našťastie vydržali,“ dodal neskôr popoludní Hochvart. Okolie hradu zabezpečila polícia, v hrade sa údajne mohli nachádzať výbušné látky.

Dôstojník operačného strediska hasičov Integrovaného záchranného systému Jozef Hudák informoval, že nikto z návštevníkov hradu sa nezranil. V čase prepuknutia požiaru sa mali turistické výpravy striedať.

Vojaci budú pomáhať celú noc

Zvládnuť následky rozsiahleho požiaru hradu Krásna Hôrka pomáha aj 20 profesionálnych vojakov z Rožňavy. Príslušníkov útvaru Radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) si na miesto nešťastia vyžiadal zriadený krízový štáb. Ako informoval hovorca rezortu obrany Ivan Rudolf, dvadsiati vojaci z pohotovostného oddielu budú počas celej noci až do ôsmej hodiny rána asistovať polícii pri zabezpečovaní objektu zhoreniska.

V nedeľu ráno bude zasadať krízový štáb a je predpoklad, že opäť požiada o poskytnutie ďalších vojakov. Večer potom nastúpi do služby Raketometný oddiel z Rožňavy, ktorý vystrieda profesionálov z RCHBO útvaru. Vojaci majú poľnú výstroj a prilby pre prípad narušenia statiky múrov vyhoreného hradu.

Krásnohorčanom je ťažko

Pod hradom sa hneď po vypuknutí požiaru zhromaždilo aj asi 200 Krásnohorčanov, ktorí pomáhali zachraňovať z hradu, čo sa dá. Ako Pravdu.sk informoval Erik Hrivnák z Krásnej Hôrky pre miestnych je skaza hradu dvojnásobnou tragédiou – okrem zničenia nádherného stredovekého hradu hrozí, že Krásnohorčania príjdu aj o príjmy, ktoré mali z turistického ruchu. Ľuďom z obce Krásnohorské Podhradie je ťažko, nemôžu uveriť tejto tragédii, niektorým z nich pri pohľade na horiaci hrad vyhŕkli aj slzy.

Miestni obyvatelia už teraz prejavili záujem o zorganizovanie zbierky na opravu hradu. Vyzvali obecného kňaza, aby sa postaral o formálne záležitosti.

 

Príčinou požiaru bolo zrejme vypaľovanie trávy

Hasičom sa podarilo evakuovať expozíciu zbrojnice. Podľa hasičov pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru bolo vypaľovanie trávy, z ktorej preskočila iskra na strechu hradu, ktorá bola celá z dreveného šindľa. Portál televízie JoJ noviny.sk informuje, že požiar zapríčinili rómske deti pri vypaľovaní trávy. Ani vedenie múzea nevie, v akom stave sa momentálne expozícia nachádza.

Ministerstvo kultúry SR uviedlo, že rozsah poškodenia hradu Krásna Hôrka následkom požiaru je značný. Zhoreli všetky strechy, vrátane interiéru horného gotického hradu. Ostatné vnútorné časti hradného areálu sú zadymené a ešte nebolo možné určiť definitívny rozsah škôd. Depozitár a väčšina zbierkových predmetov sú nepoškodené.

**Na miesto prišiel minister vnútra Lipšic **

„Zo správ, ktoré mám, to považujem za veľkú tragédiu. Okamžite som vydala pokyn, aby ozbrojené sily boli civilným zložkám maximálne nápomocné pri hasení tohto rozsiahleho požiaru. Toto sú práve situácie, kedy sa ukazuje opodstatnenosť ozbrojených síl,“ uviedla na margo rozsiahleho požiaru národnej kultúrnej pamiatky premiérka Iveta Radičová, ktorá je poverená riadením ministerstva obrany.

Na miesto prišiel minister vnútra Daniel Lipšic.

Krásnu Hôrku nedávno rekonštruovali

Ako uvádza internetová stránka Slovenského národného múzea, gotický palác na hrade Krásna Hôrka zrekonštruovali len nedávno. Po osemmesačnej renovácii ho otvorili koncom apríla 2011. Rekonštrukcia výrazne zmenila tvár jednej z najstarších častí hradu. Nová masívna drevená podlaha z červeného smreka po dlhých rokoch opätovne umožnila všetkým návštevníkom vychutnať si výhľad z okien gotického paláca. Historické priestory skrášlilo i nové kované zábradlie s dubovou rúčkou a opravené točité schodisko. Výraznou zmenou bol nový systém na mieru zhotovených expozičných vitrín. Počas rekonštrukcie zatemnili prízemnú časť paláca pre vytvorenie ponurej atmosféry.

Krásna Hôrka je zachovalý hrad zo 14. storočia, ktorý sa nachádza nad obcou Krásnohorské Podhradie neďaleko Rožňavy. Vlastnili ho tri významné rody: Mariássyovci, Bebekovci a Andrássyovci. Patril k najkrajším hradom na Slovensku. Špecializovaná stála hradná expozícia prezentuje fortifikačné staviteľstvo od 13. do 18. storočia, základné informácie o hrade a jeho majiteľoch. Expozícia je rozmiestnená v troch častiach hradu. Okrem zbierky historických cenných zbraní tu bola aj expozícia pôvodného zariadenia zo 17. storočia a vzácna zbierka historického nábytku a obrazov, ako aj hudobný salón so vzácnou zbierkou hudobných nástrojov.

Horiaci hrad Krásna Hôrka.
Hrad Krásna Hôrka po zničujúcom požiari.
+19Horiaci hrad Krásna Hôrka.
155 debata chyba