Kaštieľ Ostrolúckych kupuje od štátu obec

Osud spustnutého kaštieľa v Ostrej Lúke pri Zvolene, v ktorom žila blízka priateľka Ľudovíta Štúra Adela Ostrolúcka, vzala do svojich rúk obec. Kupuje ho od štátu, aby opustenú chátrajúcu kultúrnu pamiatku, ktorú nikto nechcel, zachránila. Malej dedinke so 75-tisícovým rozpočtom sa kaštieľ napokon podarilo získať za primeranejšiu cenu, ako chcel od nej pôvodne štát.

03.04.2012 12:00
Ostrá Lúka, Zvolen Foto:
Chátrajúci kaštieľ Ostrolúckych v Ostrej Lúke pri Zvolene kúpila obec, aby ho zachránila.
debata

Ministerstvo vnútra, ktorému budova patrí, ho ako nepotrebný majetok vlani ponúkalo obci za 130-tisíc eur, čo bola polovica znaleckej ceny. Nakoniec ho teraz kupujú za 52-tisíc eur.

„Keďže sme sa dohodli, že kaštieľ budeme využívať na všeobecne prospešné služby po dobu piatich rokov, znalecká cena klesla na dvadsať percent. Je to pre nás oveľa prijateľnejšia suma, ktorú si skôr trúfame zvládnuť. Vzali sme si na to úver,“ vysvetľuje starosta Ostrej Lúky Juraj Jelok.

Kúpa kaštieľa síce obec finančne zaťaží, ale o svoju historickú dominantu nechce prísť. „Toto bola jediná možnosť, ako zabrániť, aby raz aj z tohto kaštieľa nezostala iba hromada kamenia. O jeden kaštieľ Ostrolúckych v našej obci, ktorý bol dokonca mladší, sme už takto prišli,“ zdôvodňuje starosta.

Kaštieľ je opustený a chátra zhruba štyri roky odvtedy, čo sa z neho odsťahoval štátny archív. Múry sa rozpadávajú, strecha je v havarijnom stave. Obec vie, že obnovu určite sama finančne nezvládne.

„Je to beh na dlhé trate, ale nič iné nám nezostáva, len sa s tým popasovať. Už teraz hľadáme možnosti, ako na to získať peniaze. Budeme sa usilovať o rôzne granty, prostriedky z eurofondov, uvítame sponzorov i podnikateľov, ktorí nám budú chcieť pomôcť pri záchrane tejto národnej kultúrnej pamiatky,“ hovorí.

Úplne presný projekt na ďalšie využitie kaštieľa zatiaľ nemajú. „V prvom rade musíme dať do poriadku strechu, ktorá zateká a ničí budovu, a ďalšie veci prídu na rad neskôr,“ dodáva starosta s tým, že by v ňom určite chceli knižnicu, obradnú sieň a pamätnú izbu Adely Ostrolúckej.

Renesančný kaštieľ Ostrolúckych zo 17. storočia je kultúrnou pamiatkou od roku 1963. Generálnou rekonštrukciou prešiel pred zhruba štyridsiatimi rokmi. Na ďalšiu rozsiahlu obnovu sa odvtedy peniaze nenašli.

Ostrá Lúka bola po stáročia spojená so slávnym rodom Ostrolúckych, z ktorého vzišla aj blízka priateľka najvýznamnejšieho slovenského dejateľa 19. storočia Ľudovíta Štúra. Ich príbeh, ktorý opísal Ľudo Zúbek v knihe Jar Adely Ostrolúckej, sem stále priťahuje turistov. Nájdu tu však len chátrajúci zatvorený kaštieľ a neďaleko neho nenápadný Adelin pomník pri rodinnej hrobke, v ktorej je Adela pochovaná.

debata chyba