Poslanci a starostovia stoja Košice veľa peňazí

Platy poslancov, starostov a úradníkov v Košiciach zhltnú veľkú časť rozpočtov mestských častí. Na rozvoj zostáva samosprávam len malo. Riešením by bolo znížiť počet mestských častí, ktorých je v Košiciach rekordne veľa. Naše druhé najväčšie mesto s 240-tisíc obyvateľmi ich má 22. Na porovnanie, polmiliónová Bratislava je rozdelená na sedemnásť mestských častí.

10.04.2012 12:00
debata (7)

Každá košická mestská časť platí svojich poslancov, obecný úrad a starostu. Okrem toho samotné mesto riadi primátor s magistrátom a mestský poslanecký zbor. V Košiciach je päťdesiat mestských poslancov a magistrát so zhruba štyristo zamestnancami. Mestské časti vedie spolu 22 starostov, 307 miestnych poslancov a okolo štyristo pracovníkov obecných úradov. V roku 2010 išlo na platy funkcionárov a chod úradov viac ako 16 miliónov eur. Mestské časti na chod úradu, starostu a poslancov minú až tri štvrtiny z rozpočtu.

Príkladom je mestská časť Sever, ktorá patrí medzi najväčšie. Na investície a rozvoj jej na tento rok po vyplatení odmien pre poslancov zostalo len 20-tisíc eur. Starosta Marián Gaj chcel od poslancov, aby sa vzdali odmien, čím by obecná pokladnica získala ďalších 60-tisíc eur. Poslanci starostov návrh na zrušenie odmien zamietli. Starosta Gaj zo zastupiteľstva odišiel s poznámkou, že mu je z nich zle. Platu vo výške 550 eur sa napokon vzdal prednosta miestneho úradu Jaroslav Polaček, ktorý pracuje na polovičný úväzok. Z poslancov svoju odmenu 164 eur mesačne do rozpočtu ponúkol len Martin Skalický.

„Sú pripravení zobrať si všetko a dokázať, že nevieme túto mestskú časť riadiť. Nielenže nič nepostavíme, ale aj také triviálne položky ako kosenie, kultúra a šport v rozpočte nie sú. Na Severe nebudeme ani svietiť a počas najbližšej zimy ani kúriť. Majstri na rozpočet bezhlavo škrtali, mysliac na seba,“ komentoval počínanie poslancov Polaček.

Vo viacerých mestských častiach sa začína hovoriť o tom, že pri nízkych rozpočtoch by sa niektoré z nich mohli rovno zrušiť a zlúčiť s inou. „Nie som proti zlučovaniu a zmenšovaniu počtu mestských častí, lebo mať ich toľko je neefektívne. Ale treba to urobiť koncepčne a nie hurá systémom. Viem si napríklad predstaviť naše spojenie s vedľajšou mestskou časťou Loričník,“ myslí si starosta Pereša Jozef Karabin.

Bývalý hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák upozorňuje, že Bratislava a Košice majú vlastný zákon, ktorý určuje aj počet mestských častí. Cesta k prípadným zmenám vedie jedine cez parlament. „Problém je v odmeňovaní poslancov aj ich počtoch. Navyše aj v definovaní, čo rieši mestská časť a čo mesto,“ dodal Kaliňák.

Politológ Tomáš Koziak si myslí, že 22 košických mestských častí je zbytočne veľké číslo. „Je šialené, že Košice majú viac mestských častí ako New York a len o tretinu menej ako Londýn, čo sú neporovnateľne väčšie mestá. Na jednej strane je možno samospráva bližšie k občanom, na druhej strane je však finančná náročnosť,“ argumentuje Koziak.

Podľa politológa je v súčasnej situácii najlepším riešením redukcia mestských častí, ktorá by ušetrila nemalé prostriedky. „Niektoré mestské časti nemajú veľa financií na rozvoj, takže aj preto môže byť ich existencia otázna. Zlúčením s inými môžu paradoxne získať viac,“ dodal Koziak.

K zníženiu počtu mestských častí sa prikláňa aj košický primátor Richard Raši, ktorý je zároveň poslancom Národnej rady. „Som toho názoru, že Košice majú naozaj veľa mestských častí, často sa ma na to pýtajú aj obyvatelia. Chcem túto tému otvoriť a iniciovať zmenu, keďže by došlo k úspore. Najprv sa však stretnem so všetkými starostami mestských častí,“ vysvetlil Raši. Zároveň dá urobiť analýzu zákona, aby k zmene mohlo dôjsť čo najskôr. Najbližšie by sa tak mohlo stať v roku 2014, keď budú ďalšie komunálne voľby.

Deväťmiliónový Londýn má 32 mestských obvodov, Paríž dvadsať. New York má päť mestských častí rozdelených na 59 komunitných okresov. Pritom počet obyvateľov jednotlivých mestských častí je taký, že každá z nich by patrila medzi 50 najľudnatejších miest v Spojených štátoch. Koziak dodáva, že kým u nás sa výkon poslaneckej funkcie berie ako zdroj príjmov, v niektorých západoeurópskych krajinách je to otázka cti. Poslanci nepoberajú žiadne odmeny a funkciu berú ako poslanie.

7 debata chyba