Hlavný ťah cez Žilinu sa spomalí

Cesta zo západu na východ či sever Slovenska cez Žilinu sa predĺži. Na hlavnom ťahu sa totiž začína oprava asi 800-metrového úseku žilinskej estakády. Komplikovanú dopravnú situáciu v Žiline to síce ešte zhorší, ale cestári už nemohli dlhšie čakať. Práce potrvajú až do júna.

26.04.2012 12:00
Žilina, doprava, stakáda, oprava Foto:
Na dôležitom dopravnom uzle v Žiline na trasách Bratislava - Košice, Bratislava - Čadca musia vodiči pre opravu estakády počítať so spomalením a zdržaním.
debata (1)

Mosty estakády majú svoj vek a na opravu sa cestári chystali už dlhšie, vyčkávali však na vybudovanie diaľničného úseku zo Strážova do Brodna. To sa stále odsúva a oprava už bola nevyhnutná. Po estakáde prechádza tranzitná, najmä kamiónová, doprava a odstavenie tejto časti v prípade rozsiahlejšieho poškodenia by znamenalo dopravný kolaps.

„Mostný objekt už dlhodobo vykazuje deformácie, ktoré sa zhoršujú. Je narušená izolácia proti vlhkosti a v havarijnom stave sú mostné závery. V krátkej dobe by mohli hroziť veľké problémy s prejazdnosťou tohto úseku,“ povedal Marián Pikuliak zo Slovenskej správy ciest v Žiline.

Estakáda sa nachádza kúsok za Strážovom, kde vodiči prichádzajú po zjazde z diaľničného privádzača. Tranzitujúca doprava na Čadcu a Košice prechádzala cez estakádu na cestu popri ľavom brehu Váhu po Ľavobrežnej ulici. Teraz obchádzka vodičov nasmeruje cez vnútorný mestský okruh popri športovej hale až na križovatku Košická. Práve tam sa v čase dopravných špičiek vodiči zdržia v rozsiahlych kolónach. „Podľa našich odhadov 18– až 20-tisíc vozidiel, ktoré v smere od Bratislavy išli buď na Čadcu, alebo Košice po Ľavobrežnej, sú dnes nútené ísť týmto vnútorným okruhom,“ uviedol šéf Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák.

Kolóny a dlhšie zdržania sa očakávajú najmä počas víkendového presúvania, na čo sa pripravuje aj polícia. „Dopravnú situáciu monitorujeme a v prípade potreby operatívne prijímame opatrenia za účelom zvýšenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,“ informoval dopravný inžinier krajskej polície v Žiline Peter Olejár.

Oprava žilinskej estakády:

* uzávera cesty I/11 v Žiline (800-metrový úsek na estakáde) potrvá do 9. júna

* z Rajca do Čadce je možná jazda cez estakádu, ale iba v jednom jazdnom pruhu

* z Bratislavy na Čadcu a Poprad je doprava z Ľavobrežnej presmerovaná na Mostnú a Nemocničnú

* dĺžka obchádzky je cca 6,5 km

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba