Ako bude vyzerať nový Starý most? Zatiaľ je jasná iba konštrukcia

Bratislavský Starý most nebude zrekonštruovaný podľa návrhov slovenského architekta, žijúceho v zahraničí, Igora Marka. Hoci minulý mesiac mestskí poslanci odhlasovali novú konštrukciu Starého mosta, dnes opäť rokovali o troch možnostiach, ako most rekonštruovať. Jednou z nich bol aj Markov návrh, poslanci ho však jednohlasne zamietli. Ak by sa realizoval, mesto by nestihlo termíny Európskej únie.

26.04.2012 14:34
Primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik , Starý... Foto:
Primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik počas odbornej diskusie o rekonštrukcii Starého mosta 27. marca 2012.
debata (1)

Podľa prvej alternatívy by stavebník železnú konštrukciu nahradil novými prvkami tak, že pôvodná oceľ by tvorila vyše 32 percent. Pre nízku životnosť či úzke lávky túto možnosť poslanci naposledy zamietli.

Druhá vychádza z projektu firmy Alfa 04 a Miroslava Maťaščíka, ktorú zastupiteľstvo koncom marca odsúhlasilo. Konštrukciu podľa nej nahradia kompletne novou, mala by vydržať minimálne sto rokov, stáť asi 33 miliónov eur a mesto by pri realizácii tejto možnosti termíny EÚ stihlo. Zmeniť bude potrebné len stavebné povolenie.

Vizualizácia zrekonštruovaného Starého mosta v... Foto: www.bratislava.sk
Starý most Vizualizácia zrekonštruovaného Starého mosta v Bratislave

Keďže je však takýto vizuál mosta ( vizualizácia zo stránok www.bratislava.sk) podľa architektov bezduchým technickým dielom, poslanci dali v marci architektom mesiac na iné riešenie. Pod vedením Marka sa mali navrhnúť verejné priestory v predpoliach Starého mosta, ako aj na samotnej konštrukcii. Pri jeho alternatíve však nie sú známe náklady, nový návrh by pravdepodobne musel prejsť novým územným konaním a mesto by tak termíny zrejme nestihlo. Finančné prostriedky totiž môže z únie čerpať do polovice roku 2015, pri poslednom variante by sa realizácia pretiahla o dva mesiace.

Vizualizácia zrekonštruovaného Starého mosta v... Foto: www.bratislava.sk
Starý most Vizualizácia zrekonštruovaného Starého mosta v Bratislave

Druhá alternatíva je aj podľa Ftáčnika to, čo sa dá v termíne zrealizovať. „Chceli by sme súťaž, ale nestihneme ju. Máme ale povinnosť získať finančné prostriedky,“ pripomenul poslancom. „Aj ja by som chcel mať krásny most, ale on je v prvom rade dopravný,“ dodal.

Poslanci nakoniec schválili len doplnok, že... Foto: www.bratislava.sk
Starý most Poslanci nakoniec schválili len doplnok, že mobiliár ako svetlá, lavičky a zábradlie mosta bude objednaný mestom po posúdení alternatív projektantov v spolupráci s hlavnou architektkou.

Poslanci nakoniec schválili len doplnok, že mobiliár ako svetlá, lavičky a zábradlie mosta bude objednaný mestom po posúdení alternatív projektantov v spolupráci s hlavnou architektkou.

1 debata chyba