Mesto prosí psov, aby udržiavali čistotu

Nitrianska radnica sa rozhodla ísť na neporiadnych a nepolepšiteľných psíčkarov s humorom. Na sídliskách rozmiestnila 20 tabúľ, na ktorých žiada psíkov, aby si po sebe upratovali exkrementy, pretože ich majiteľom to veľmi nejde.

14.05.2012 17:06
Nitra, psíčkari Foto:
Nitrianska radnica prosí prostredníctvom tabúľ psíkov, aby si po sebe upratali svoje exkrementy.
debata (1)

S nápadom prišiel Jozef Stančík z odboru komunálnych činností a životného prostredia. „Chceli sme vzbudiť pozornosť, zaujať ľudí. Ak by tam bol klasický text s nejakým príkazom, ľudia by tomu nevenovali pozornosť.“

Miesto zvyčajného upozornenia je preto na tabuľke text – „Prosíme psov, aby si udržiavali verejné priestranstvo v čistote, pretože niektorí majitelia psov to nerobia!!! Exkrementy môžete vhadzovať aj do odpadových nádob na komunálny odpad.“ Mesto zaplatilo za 20 tabúľ približne 800 eur. Stoja pri detských ihriskách a na trávnikoch medzi panelákmi už tretí týždeň a odozva je dobrá. Na radnicu píšu ľudia z ďalších mestských častí, ktorí by chceli mať takúto tabuľku pred domom.

Prístup mesta ocenil aj dôchodca Milan Bahleda, ktorý na Chrenovej práve venčil dalmatínca. „Je to lepšie, ako vydávať zákazy. Len je ešte stále málo miest, kde sú nádoby s vreckami. Ak budú pribúdať, snáď to presvedčí aj ostatných psíčkarov, aby upratovali.“ Sáčky pritom dostane ktorýkoľvek obyvateľ Nitry – majiteľ psa zadarmo, priamo na mestskom úrade. Stačí, ak zaplatil daň za psa.

Niektoré mestá sa pokúsili sprísniť spôsoby evidencie a pravidlá držania psov vo svojich „mestských zákonoch“ – všeobecných záväzných nariadeniach. V Nitre sa napríklad pokúsili presadiť povinnosť pre psíčkara, aby mal vždy pri sebe sáčky na odpad. Nemohli však k tomu pristúpiť, pretože nadradený zákon o držaní psov takúto povinnosť nespomína. „A naše všeobecne záväzné nariadenie nemôže ísť nad zákon,“ dodal Stančík a ako príklad uviedol povinnosť nosiť náhubky. Tento návrh sa objavil v Nitre aj v Trnave, no po upozornení prokurátora tieto návrhy obe mestá stiahli.

Riešením by bola novelizácia zákona o držaní psov, no tú ministerstvo pôdohospodárstva zatiaľ neplánuje. Podľa hovorkyne Magdy Tóth Želeňákovej zákony dostatočne riešia problematiku znečisťovania verejných priestranstiev psími exkrementami a aj sankcie. „Priestupku sa dopustí ten, kto vedie psa a neodstráni výkaly a môže mu byť uložená pokuta do 65 eur.“

V bratislavskej Petržalke presunuli sledovanie čistoty okolia a evidencie psov čiastočne na ľudí. Na internetovej stránke mestskej časti zverejnili zoznam ľudí, ktorí si riadne platia poplatky za psa. „Reakcie sú pozitívne. Ľudia sledujú, kto vo vchode platí a kto nie. A všímajú si, kto upratuje. Začali riešiť túto problematiku na domových schôdzach a vyzývajú ostatných, aby sa správali korektne,“ uviedla tlačová tajomníčka Mária Grebeňová-Laczová.

1 debata chyba