Vo Vrútkach zbúrali nelegálne chatrče

Drevené chatrče na mestských pozemkoch na Kafendovej ulici vo Vrútkach dalo v stredu mesto zbúrať. Boli čiernymi stavbami, v ktorých bývali najmä Rómovia. Na neznesiteľné podmienky a ťažké spolužitie s neprispôsobivými susedmi sa sťažovali ľudia z okolia. Tí dúfajú, že situácia sa teraz zlepší. Odborníci však upozorňujú, že mesto zbúraním chatrčí mohlo porušiť ľudské práva ich obyvateľov.

31.05.2012 12:00
Vrútky Foto:
Vo Vrútkach zbúrali nelegálne príbytky.
debata (77)

Bager v stredu zbúral dve chatrče, kde žili ľudia, ďalšie tri čierne stavby boli prístreškami na drevo. Aj v tých však pri kontrolách objavovali prisťahovalcov, ktorí v meste nemali trvalý pobyt. Tí sa z lokality vytratili tesne pred búraním.

V jednej z chatrčí žil dlhšie aj Jozef Horváth. „Sám som si tú búdku postavil. Kde som mal ísť, nemal som kam, predtým som býval v Strečne,“ uviedol. Býval v nej s manželkou, ktorá zomrela pred týždňom. Uvažuje, že z Vrútok odíde za rodinou na východné Slovensko. „Počkám do pondelka na dôchodok a pôjdem preč. Dovtedy prespím niekde vonku, teraz je teplo, to zvládnem,“ dodal.

Horšie situáciu zvládali Holubovci. Tí podľa mesta bývali v búde, ktorú mali len na uskladnenie nábytku. Primátor Miroslav Mazúr sa domnieva, že ich prichýlia príbuzní. Tri z piatich detí putovali do sociálneho domova. „Mám ešte dve deti, tie chodia do školy, tie nedám. Dať deti do ústavu, to nie je riešenie. Neviem, kam pôjdeme. Veci sme si dali k susede do záchoda,“ povedala Helena Holubová, ktorá sa hnevá na vrútocký magistrát, že im zbúral strechu nad hlavou.

Podľa súčasnej legislatívy obce nemajú v takýchto prípadoch povinnosť zabezpečiť náhradné bývanie. Odborníci však upozorňujú, že Vrútky pravdepodobne porušili ľudské práva obyvateľov chatrčí. Nemali sa vôbec búrať. „Právo na bývanie je základné právo nevyhnutné na prežitie. A práva, ktoré sa vzťahujú k schopnosti prežiť, sú silnejšie ako právo na užívanie vlastníctva. Dokazujú to aj viaceré nedávne rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva,“ uviedol Marek Hojsík, generálny riaditeľ Fondu sociálneho rozvoja. Podľa neho by sa dotknuté rodiny mohli obrátiť na právnikov.

Obyvateľom Kafendovej ulice vyčítali ich susedia smrad, neporiadok, z ktorého sa do okolia šírili potkany a hluk dlho do noci najmä v období sociálnych dávok. Časť problémov mesto vyriešilo výstavbou múrov, ktoré oddelili domov dôchodcov a materskú školu. Nezhody s obyvateľmi z chatrčí mali aj okolité domy. „Už dávno to mali dať zbúrať. Je to katastrofa, behajú po strechách, ničia všetko, čo sa dá, kradnú,“ posťažoval sa na neprispôsobivých susedov Ernest Čeleda. Obyvatelia teraz dúfajú, že mesto nepripustí, aby na uvoľnených pozemkoch opäť začali vyrastať nové chatrče. „Zabránime tomu, zbúrame ich ešte v začiatkoch,“ tvrdí primátor Vrútok Miroslav Mazúr.

77 debata chyba