Kultúrna pamiatka v Malých Zlievcach zrejme odíde za posledným majiteľom

Kaštieľ Prónaiovcov v Malých Zlievcach v okrese Veľký Krtíš zrejme zanikne úplne. Pred niekoľkými dňami sa na tejto národnej kultúrnej pamiatke prepadla časť strechy a zrútil sa hlavný múr, ešte predvlani prišiel chátrajúci objekt o časť zadného múru. Na objekte je trhlina a pohyb v jeho blízkosti je životu nebezpečný.

26.06.2012 12:00
kastiel, Zlievce, Pronaiov Foto:
Pred niekoľkými dňami sa na kaštieli zrútil hlavný múr a časť strechy.
debata (1)

Ak by sa kaštieľ zrútil, ohroziť môže dom v susedstve aj frekventovanú cestu vedľa neho. Po nej prechádzajú autá aj chodci.

O riešenie problému s nebezpečnou pamiatkou by sa mal postarať jeho majiteľ. V tomto prípade je to komplikované. Starostka obce s necelými tristo obyvateľmi Darina Huďanová vysvetľuje, že kaštieľ nevlastní obec, ale je v súkromných rukách. Viac ako desať rokov je neobývaný, odvtedy značne schátral. Posledný majiteľ sa ho pokúšal predať, ale nepodarilo sa mu to. Pred niekoľkými týždňami zomrel. Krátko po jeho smrti sa časť kaštieľa aj so strechou zrútila a odvtedy je v havarijnom stave. Nového vlastníka ešte nemá a situáciu nemá kto riešiť.

„Dedičské konanie ešte ukončené nebolo. Kaštieľ by mali zdediť syn a dcéra posledného majiteľa,“ hovorí Huďanová. Pravdepodobný budúci vlastník Ján Gál z Malých Zlievec však nevie, čo s kaštieľom bude. „Najradšej by som ho predal. Bojím sa, že v tomto stave ho už nekúpi nikto. Na opravu peniaze nemám,“ povedal. Rekonštrukcia kaštieľa by pohltila desaťtisíce eur. Ján Greguš zo stavebného úradu v Bušinciach konštatuje, že kaštieľ je v takom stave, že najideálnejšie by ho bolo zbúrať. Aj s tým však podľa neho môžu byť problémy.

„Odhadujem, že len minimálne náklady na búracie práce a odstraňovanie sutín by boli aspoň 7-tisíc eur,“ myslí si Greguš. Stavebný úrad môže začať vo veci konať až keď bude ukončené dedičské konanie. Ľuďom odporúča, aby do blízkosti budovy nechodili.

Obyvatelia sa obávajú, že ak by sa kaštieľ zrútil, mohol by zasypať aj hlavnú cestu. Pokojne kvôli kaštieľu nespávajú ani susedia Ragačovci, ktorým už pred dvoma rokmi spadnutý zadný múr z kaštieľa zasypal časť záhrady. „Do tej časti záhrady, ktorá susedí s kaštieľom, radšej nechodíme,“ poznamenala dcéra majiteľky domu Dana Ragačová.

1 debata chyba