Banská Štiavnica láka novou atrakciou

Historickú Banskú Štiavnicu obohatí nová jedinečná atrakcia, kde si na svoje prídu predovšetkým deti. Krajina zábavy a poučenia Terra Permonia ich zavedie do sveta techniky a vynálezov a umožní im vyskúšať si prácu s najrôznejšími nástrojmi a zariadeniami. Jej brány sa otvoria už v nedeľu.

30.06.2012 16:13
Terra Permonia Foto:
V Banskej Štiavnici v nedeľu oficiálne otvoria novú atrakciu, ktorá je určená predovšetkým rodinám s deťmi.
debata (2)

V netradičnej tvorivej dielni s priliehavým názvom Vynálezovňa budú deti pod dohľadom inštruktorov pracovať s drevom, papierom, polystyrénom a plexisklom.

„Môžu vyrezávať, píliť, modelovať a skúšať viaceré zaujímavé a tvorivé činnosti, pričom budú pracovať s nástrojmi a zariadeniami, ktoré bežne používajú dospelí, no tu sú všetky upravené a prispôsobené tak, aby boli pre deti bezpečné,“ približuje marketingový manažér projektu Rastislav Marko. Súčasťou Vynálezovne sú aj priestory vyhradené na tvorivé hry či fosforovňa, kde sa deti môžu zabaviť aj chytaním vlastného tieňa.

Inšpiráciu pre Vynálezovňu našli v Holandsku, kde sa podobné zariadenie vlani stalo najlepšou atrakciou roka. Na mieru pre Banskú Štiavnicu ju pripravili autori holandského projektu Jos a Riet Spanbroekovci. „Vôbec nezáleží na tom, či je dieťa zručnejšie alebo nie, každé by si tu malo niečo nájsť, čo ho zaujme, aspoň tak je to u nás,“ hovorí Riet.

Nemenej atraktívna je Mašinkáreň, v ktorej si deti i dospelí môžu vychutnať veľký model železničnej trate s pohyblivými vláčikmi.

Terra Permonia chce nielen pobaviť, ale návštevníkom ponúknuť aj nové poznatky, zvlášť o svetovom dedičstve UNESCO. Tie im priblíži výstava fotografií Theatrum urbi v minigalérii, ktorá približuje banskoštiavnické zákutia a netradičné pohľady do útrob historických budov.

Nová atrakcia sídli v budove bývalej cirkevnej školy v historickom centre mesta. Zriadila ju spoločnosť Cultour. Podľa jej konateľa a projektového manažéra Michala Pálku je prvý rok projektu experimentálny. Postupne budú pribúdať ďalšie časti, najbližšie kaviareň a obchodík s miestnymi originálnymi suvenírmi, počas roka tu plánujú viacero výstav. Aj preto je spoplatnená iba návšteva Vynálezovne pre deti, dospelí budú mať tento rok vstup do celého objektu zdarma. V deň otvorenia Terry Permonie sa bezplatne do Vynálezovne dostanú všetky deti, ktoré mali čisté jednotky a prinesú svoje vysvedčenie.

2 debata chyba