V Bratislave sa zrútila päťpodlažná budova

Na rohu ulíc Plynárenská a Jarabinkova v Bratislave sa ráno zrútila päťpodlažná budova s viacpodlažnou podzemnou garážou. Podľa hasičov im udalosť nahlásili o 08.20 h. Budova bola neobývaná, keďže išlo o objekt pred kolaudáciou.

01.07.2012 10:53 , aktualizované: 16:58
zrútená budova Foto:
Pohľad na prepadnutú strechu päťposchodovej budovy, ktorá sa zrútila v Bratislave.
debata (115)

Príčina zrútenia sa budovy ostáva stále nejasná. Pád objektu podľa doterajších informácií spôsobil iba škodu na majetku. Objekt je zaistený a monitorovaný záchrannými zložkami.

Podľa slov veliteľa zásahu Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) nedošlo k zraneniam a nebola ani narušená statika obytného domu Veža 1 v rezidenčnom komplexe 3nity. Evakuovaní obyvatelia sa už mohli vrátiť domov.

Neporušila sa ani statika blízko stojacich budov. Informovala o tom hovorkyňa developerskej skupiny VaraGroup Iveta Adamcová. Ako uviedla, potvrdili to požiarnici a súdny znalec v oblasti statiky, ktorí boli na mieste hneď po nehode.

Poškodená budova je funkčne samostatná a neovplyvňuje statiku postavených veží. Najväčšia škoda vznikla v oblasti wellness centra, ktoré bolo vo výstavbe a čiastočne aj na parkovisku nachádzajúcom sa pod wellness centrom. Adamcová dodala, že investori ihneď po ukončení vyšetrovania možných dôvodov narušenia pristúpia k oprave poškodenej časti, ktorá bude uvedená do pôvodného stavu podľa projektu. Momentálne je najdôležitejšie zistiť rozsah poškodenia a zaistenie bezpečnej prevádzky.

Ako priblížil Miroslav Godor, príslušník SBS v skladoch na Plynárenskej ulici, najprv sa ozvala veľká rana. „Potom bolo počuť rinčanie skla, ktoré sa roztrieštilo až na druhý koniec ulice. A potom sme videli len obrovský kúdoľ prachu, ktorý sa rozvíril až nad výšku stromov pri ceste,“ povedal.

Zrútená budova medzi už obývanou výškovou budovou Veža 1 a rozostavanou budovou Veža 2 v komplexe 3nity mala tri podzemné podlažia – garáže, a dve nadzemné podlažia, na vrchu malo byť údajne wellnesscentrum. Objekt podľa veliteľa zásahu nebol ešte skolaudovaný.

Na bratislavskej Plynárenskej ulici sa zrútila... Foto: TASR
zrútená budova Na bratislavskej Plynárenskej ulici sa zrútila budova s viacpodlažnou podzemnou garážou.

Na mieste udalosti zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy. „Bolo nasadených šesť kusov hasičskej techniky, 19 príslušníkov,“ informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave.

„Čo bolo príčinou pádu rozostavanej budovy, určenej na garážové státie, ukáže až ďalšie vyšetrovanie. V súčasnosti je miesto zabezpečené a vykonávame všetky potrebné úkony,“ uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

V Bratislave sa zrútila päťpodlažná budova, na... Foto: Ivan Majerský
hasiči V Bratislave sa zrútila päťpodlažná budova, na mieste zasahujú hasiči.

Miesto zabezpečila aj polícia, ktorú o 08.15 h kontaktoval miestny obyvateľ s tým, že z novostavby vypadli okná. „Ihneď na to nás kontaktovali pracovníci HaZZ s tým, že na uvedenom mieste prišlo k pádu rozostavanej budovy,“ priblížila Kurucová.

115 debata chyba