Bystrické strašidlá majú víťaza

Najväčším strašidlom Banskej Bystrice je roky rozostavaná autobusová stanica. Rozhodla o tom anketa o najzanedbanejších stavbách, ktoré špatia mesto. Zapojilo sa do nej bezmála 1 300 ľudí, a stavba, ktorú Banskobystričania ironicky nazývajú stavbou storočia, zvíťazila s výraznou prevahou. Druhá priečka patrí budove tzv. starého Tesca, prvú trojku uzatvára areál bývalej textilky Slovenka.

17.07.2012 12:00
debata (1)

Anketu na internete rozbehol Banskobystrický okrášľovací spolok v rámci projektu Bystrické strašidlá – stavby, ktoré špatia naše mesto. Zo zhruba pätnástich tipov Banskobystričanov postúpilo do úzkeho výberu osem, ktoré sa opakovali najčastejšie.

„Naším zámerom bolo zapojiť verejnosť do diskusie o stave budov v našom meste, aby si viac všímali svoje okolie. Ukázalo sa, že záujem je obrovský a na základe toho môžeme vyvinúť tlak na vlastníkov budov. Oslovíme ich a budeme sa pýtať, kedy a čo s budovami zamýšľajú, aby sme mohli o tom informovať verejnosť. Pokúsime sa tiež hľadať nejaké riešenia, ktoré by mohli priniesť nápravu,“ hovorí Diana Vigašová zo spolku.

Cieľom projektu je zvýšenie príťažlivosti Banskej Bystrice, ktorá má ambíciu stať sa centrom cestovného ruchu. „Je možné lákať domácich i zahraničných turistov na pekné veci, ktoré tu máme, ale nemôžeme od nich chcieť, aby sa sem vracali, keď tu narážajú na takéto strašidlá. Jasným príkladom je autobusová stanica, ktorá je vlastne ich prvým kontaktom s mestom. Nielen, že je to škaredá, nedokončená stavba, ale návštevníci ani nemajú kde počkať na ďalší spoj,“ dodáva Vigašová.

Autobusová stanica sa začala stavať v roku 1983. Zhruba o sedem rokov sa výstavba zastavila a doteraz sa s ňou nič neurobilo. Vedenie mesta v minulosti opakovane vyhlasovalo, že problém chce riešiť, aj keď mu stavba nepatrí. V súčasnosti je na stole ďalší projekt. Aktivisti zo spolku sa chcú o ňom s mestom rozprávať už tento týždeň.

Víťazstvo stanice v ankete mesto vôbec neprekvapilo. „Úplne sa s tým stotožňujem. Autobusová stanica je naozaj akýmsi vredom na tvári nášho mesta,“ uviedla viceprimátorka Katarína Čižmárová. Potvrdila, že o celkovú prestavbu prejavil záujem zahraničný developer, ktorý v súčasnosti dopracúva požiadavky mesta do projektu a má predložiť štúdiu na posúdenie. Od začiatku rokovaní mesto trvá na zachovaní autobusového terminálu, pripustilo však možnosť doplnenia o služby a vybavenosť. „Až po predložení štúdie posúdime celkový zámer a veríme, že v čo najbližšom čase už toto strašidlo v našom meste mátať nebude,“ dodala.

S vlastníkom budovy autobusovej stanice, ktorým je spoločnosť SAD Banská Bystrica, sa nám skontaktovať nepodarilo.

Okrem autobusovej stanice, ktorá získala 480 hlasov, bývalého Tesca (193 hlasov) a areálu Slovenky (135 hlasov), boli medzi ôsmimi nominovanými strašidlami nákladná stanica pod kameňolomom, kaštieľ Radvanských, bývalé kino Hviezda, kaštieľ na Uhlisku a historická budova na Námestí Štefana Moysesa.

Podľa Vigašovej sa budú postupne venovať všetkým budovám, prioritou je však teraz pre nich prvá trojka.

1 debata chyba