Zo zbierky na Štefánika nezaplatia ani model

Nitra sa sochy Štefánika tak skoro nedočká. O mesiac končí verejná zbierka, v ktorej sa vyzbierala len kvapka z celkovej sumy na jej postavenie.

28.07.2012 06:00
Štefánik, socha Foto:
Maniaček drží v rukách fotografie pôvodnej a pripravovanej sochy. Štefánik by stál tam, kde aj kedysi, pred súdom.
debata (12)

Mesto neprispelo vôbec, argumentuje zlými časmi, keď majú pred sochami prednosť skôr chodníky. Od súťaže na štúdiu k trojmetrovej soche Štefánika ubehli už štyri roky, zatiaľ sa urobili len dva malé modely a niekoľko skíc.

Za posledné roky sa rozbehli až tri zbierky, „Dokopy sa v nich vyzbieralo asi 2 500 eur,“ prezradil Ján Maniaček zo Spoločnosti M. R. Štefánika. To nestačí ani na veľký model z hliny v mierke 1:1. Približné náklady na sochu sú 150-tisíc eur, spolu s úpravou okolia by to stálo asi 464-tisíc eur.

Vyzbierané peniaze sa podľa Maniačka nestratia. „Odovzdáme ich mestu. Budú na samostatnom účte, nesmú sa použiť na nič iné, len na sochu,“ povedal. Prednosta mestskej radnice Igor Kršiak to potvrdil. „Ešte uvidíme, ako dopadne zbierka. Náš projektový tím okrem toho sleduje rôzne granty a dotácie, no zatiaľ sa nič vhodné nenašlo.“ Náplasťou má byť pamätná tabuľa, ktorú chce mesto odhaliť budúci rok na bývalom mestskom dome na začiatku pešej zóny, kde dnes sídli Ponitrianske múzeum. Pridá sa k tomu busta, ktorú by daroval jeden člen Spoločnosti M. R. Štefánika.

Súťaž na vypracovanie sochársko-architektonickej štúdie sochy vyhral ešte v roku 2008 akademický sochár Miroslav Tomaška z Bánoviec nad Bebravou. Tvrdí, že za tie štyri roky mohla byť socha už dávno hotová. „Nemyslím si, že je to vec krízy, ale skôr otázka prístupu ku kultúre.“ Prekvapil ho najmä fakt, že do svojej novej dominanty nechcelo zainvestovať samotné mesto. „Myslím, že by sa postupne pridali aj firmy z okolia,“ dodal sochár.

Socha by merala 2,80 metra, celá by bola odlievaná z bronzu a výroba by trvala 18 až 20 mesiacov. Konečný vzhľad sa dolaďuje. Sochár chcel uprednostniť Štefánika ako intelektuála, v obleku. Ľudia, ktorí rozbehli zbierku, zas chceli umelca inšpirovať fotografiou z Jekaterinburgu, kde je Štefánik s huňatým kožuchom a francúzskou generálskou čiapkou. „Chceli tak odkázať na jeho triumf na Sibíri, keď sa zaslúžil o návrat legionárov do vlasti,“ dodal Tomaška.

Štefánik sa v Nitre nikdy nezdržiaval, no historici pripomínajú, že v areáli dnešnej Slovenskej poľnohospodárskej univerzity bolo kedysi staré letisko, na ktorom bol umiestnený letecký pluk M. R. Štefánika. Ten sa neskôr presunul do Piešťan.

Štefánikova socha by mala stáť pred budovou krajského a okresného súdu. Pôvodne tu bola osadená len krátko, od roku 1939 až do 1946. Priviezli ju sem z Levíc slovenskí vojaci, pretože Maďarsko vtedy obsadilo viaceré slovenské mestá na juhu. V 50. rokoch sochu vrátili späť Levičanom, no ani tu nevydržala dlho. „Myšlienka demokratickej republiky nevyhovovala novému režimu. Sochu dali do zlievarne a bez stopy ju zlikvidovali,“ naznačil amatérsky historik z Levíc Csaba Tolnay. Netušil, čo presne z nej odliali, najskôr však busty Lenina a Stalina, nazdáva sa.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba