Vedci pri Bojnej ukážu, ako bývali Slovania

V lesoch nad obcou Bojná, odkiaľ pochádzajú najstaršie kresťanské artefakty nájdené na Slovensku, sa začala rekonštrukcia malého, ale vzácneho domčeka starého asi 1 200 rokov. Je to zemnica, v ktorej kedysi bývala bežná slovanská rodina. Okrem nej chcú archeológovia obnoviť aj bránu v mohutných Valoch, ktoré chránili celú usadlosť.

01.08.2012 17:23
Vangľová Foto:
Slovania si stavali piecky z kameňov, ktoré našli v lese, ukazuje archeologička Vangľová.
debata (6)

Zemnica bude pôsobiť ako maličký zrub so sedlovou strechou, aký si v tej dobe okrem Slovanov stavali aj Germáni či Kelti. Do skromného príbytku menšieho ako spálňa v paneláku sa kedysi musela pomestiť štvor- až šesťčlenná rodina. Všetok „denný“ život a bežné domáce práce sa odohrávali vonku prípadne pod menším prístreškom.

„Prirovnal by som to k salašu. Aj dnes tam valasi vykonávajú všetku činnosť na priedomí koliby. Dnu sa chodia len zohriať a niečo si uvariť,“ povedal šéf výskumu Karol Pieta. Archeológovia turistom sprístupnia interiér. „Bude tu jednoduché zariadenie. Nejaké lôžko, palanda, jednoduché sedenie a malá kamenná pec,“ dodal Pieta.

Zemnica sa pôvodne stavala tak, že sa do skaly vyhĺbila jama a nerovnosti sa zamazali hlinou. Tieto základy sú to jediné, čo sa dodnes zachovalo. „Našli sme tu dokopy sedem takýchto zemníc, aj vzhľadom na finančné prostriedky sa bude rekonštruovať len jedna z nich, pri ktorej sa zachoval menší hospodársky objekt. Voláme ho pivnička,“ uviedla archeologička Terézia Vangľová.

Drevenú konštrukciu domčeka postavia archeológovia nanovo s použitím starého náradia, pôvodných techník a materiálov. Hlavným je dub. Pomôžu pri tom tesári z dediny Bojná, ktorí postavili napríklad repliku keltského opevnenia pri rakúskom mestečku Hainburg an der Donau.

Čiastočná rekonštrukcia prebieha aj na vstupnej bráne do hradiska Valy. „Rekonštrukcia brány bude skôr náznaková. Ešte stále tu totiž prebieha výskum, máme niekoľko menších sond,“ povedala výskumníčka Miriam Jakubčinová. Archeológovia plánujú spolu s Krajským pamiatkovým úradom v Nitre a s urbárnikmi upraviť celý vnútorný areál opevnenia. Pribudnú čistinky, presvetlí sa porast, aby nálezisko bolo príťažlivejšie. Projekt by mal byť hotový do polovice septembra, dovtedy zasypú aj jamy na prístupovej ceste. Na budúci rok tesne k Valom povedie nová asfaltka.

Z tohto náleziska pochádzajú unikátne pozlátené plakety či zachovaný zvon. V lokalite pod Marhátom najnovšie archeológovia objavili niekoľko ťažobných jám na železo. Z nálezov je zrejmé, že sa pri Bojnej intenzívne ťažilo a spracúvalo železo.

6 debata chyba