Astronóm zo Slovenska hľadá asteroidy, čo ohrozujú Zem

Na kopci pri Vrchteplej neďaleko Považskej Bystrice si rozložili stanový tábor amatérski astronómovia, ktorí využívajú vynikajúci výhľad z kopca na pozorovanie nočnej oblohy. Je obdobie, keď Zem práve prechádza pásmom Perzeíd a na nočnej oblohe každú chvíľu zažiari meteor.

16.08.2012 12:45
Peter Vereš, astronóm, Vrchteplá, perzeidy Foto:
Astronomickej expedície pri Považskej Bystrici sa zúčastňujú záujemcovia všetkých vekových kategórií.
debata

Pre mnohých mladých ľudí je takýto astronomický zraz inšpiráciou pre ďalšie štúdium či profesionálne zameranie. Pred rokmi sa podobnej expedície zúčastnil aj Peter Vereš. Astronómia ho chytila, a postupne sa jej začal venovať naplno. Dnes pracuje v USA pre teleskop Pan Starrs, čo je najväčší vyhľadávací ďalekohľad na svete. Jeho pracoviskom je Astronomický ústav University of Hawaii v Honolulu.

„Konkrétne pracujem na vyhľadávaní blízkozemských asteroidov, ktoré ohrozujú zem. Inými slovami, v kolektíve ľudí, ktorí hľadajú asteroidy, čo môžu byť na kolíznej dráhe so Zemou. Počet blízkozemských asteroidov je 350, ale momentálne žiadny z nich nie je na kolíznej dráhe so Zemou. Nebezpečenstvo nám hrozí predovšetkým od asteroidov, ktoré ešte nepoznáme. Hľadáme predovšetkým predmety, ktoré sú vzdialené od 100 metrov do 1 kilometra. Nebezpečné sú preto, lebo menšie ďalekohľady ich nedokážu pozorovať a môžu do nás naraziť bez toho, aby sme si to všimli,“ dodal 30-ročný astronóm Peter Vereš, ktorý počas krátkeho pobytu na Slovensku prišiel navštíviť aj tábor pri Vrchteplej, kde teraz amatérski astronómovia pozorujú perzeidy .

Perzeidy sú vlastne úlomky kométy. Svoj názov dostali preto, lebo zdanlivo vylietajú zo súhvezdia Perzeus. Tieto telieska zanechala na svojej dráhe kométa a v týchto dňoch Zem pretína najhustejšiu časť teliesok. V zemskej atmosfére zhoria, keď padajú obrovskou rýchlosťou 40 až 70 kilometrov za sekundu. Tieto svetelné efekty vnímame ako padajúce hviezdy. Pritom sú meteority väčšinou úplne maličké, pred vstupom do atmosféry môžu byť veľké ako zrnko piesku alebo necht. Na zem už z nich nedopadne nič.

„Aktivita roja bola nad očakávanie, za hodinu sa objavilo 50 až 60 meteorov. Úkaz vynikal veľkým počtom jasných meteorov, čo v minulosti nebolo. Sú to maličké predmety, všetky zhoria v atmosfére. Ak by bol väčší ako päsť, bol by to záblesk, ktorý sa dá prirovnať k splnu mesiaca. Taký sme tu nevideli. Taký predmet by s najväčšou pravdepodobnosťou prežil let atmosférou a pri dopade na zem by mohol spôsobiť škody, pretože letí obrovskou rýchlosťou,“ vraví Marián Mičúch, predseda Astronomického klubu Juraja Bardyho z Plevníka – Drienového, ktorý organizuje expedíciu astronómov.

Expedícia nie je len o pozorovaní meteorov, ale aj iných vesmírnych telies a ich fotografovaní. Potrvá do 18. augusta a dovtedy sem hocikto môže prísť, postaviť si stan a pozorovať spolu s ostatnými nočnú oblohu. Na pozorovanie je to ideálne miesto aj preto, lebo je tu výhľad takmer 360 stupňov a veľmi malé svetelné znečistenie, teda dosah umelého osvetlenia. Tábor funguje od 9. augusta a doteraz sa tu vystriedalo okolo 40 ľudí.

debata chyba