Kostol v Spišskej Sobote sa hlási do súťaže o Kultúrnu pamiatku roka

Kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote sa uchádza o ocenenie Kultúrna pamiatka roka. „Pri otvorení prehliadkovej sezóny v apríli sme sa zaviazali, že kostol po ukončení určitého cyklu obnovy prihlásime do súťaže, ktorá sa týka obnovy kultúrnych pamiatok. Keďže ankety majú svoju postupnosť, tak sme zámer prihlásiť kostol do súťaže Europa nostra rozšírili a prihlásime ho najskôr do súťaže Kultúrna pamiatka roka,“ ozrejmil iniciátor neformálnej skupiny Mikuláš Argalács.

23.08.2012 16:37
Kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote. Foto:
Kostol v Spišskej Sobote.
debata

V Európe je zaužívaná obyčaj, že ak pamiatka prejde v národných súťažiach, prihlasuje sa aj na celoeurópsku. Autori prihlášky kostola navrhujú udeliť ocenenia za obnovu a záchranu tohto chrámu, ktoré sa uskutočnili v rokoch 2000 až 2011. V roku 2000 sa začala masívnejšia a sústavná obnova kostola a jeho vybavenia. „Každý rok sa uskutočnila nejaká väčšia akcia,“ dodal.

Ako prvý sa zreštauroval a kompletne obnovil organ. „Hneď v roku 2001 sme s hrôzou zistili, že oltár sv. Jozefa je napadnutý červotočom. Museli sme prikročiť k jeho reštaurovaniu,“ uviedol miestny farár Michal Lipták. V roku 2003 nasledovala obnova oltára sv. Anny, neskôr oprava oltára sv. Mikuláša a Božieho hrobu.

Uzávierka prihlášok do súťaže je 24. augusta. Víťazi budú známi začiatkom novembra. Okrem osvedčenia o udelení titulu Kultúrna pamiatka roka 2011 získajú finančnú odmenu 8 300 eur a symbol súťaže, ktorou je soška bájneho vtáka Fénixa.

debata chyba