Štrajk platy nevyrieši. Ide o signál, hovorí riaditeľka bratislavskej školy

V petržalskej Základnej škole Dudova 2 je len štrajkový výbor. Žiaci sú doma, triedy sú prázdne. "Keď som v školskom rozhlase vyhlásila, že udeľujem vo štvrtok riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov, očakávaná detská radosť bola obrovská. Samozrejme, žiakov to potešilo a rodičia tento postoj pochopili. Osobne som sa nestretla s protestmi," tvrdí riaditeľka Hana Závodná.

13.09.2012 10:49
Závodná Foto:
Riaditeľka petržalskej Základnej školy Dudova 2 Hana Závodná tvrdí, že štrajk je signálom pre spoločnosť a platy učiteľov nevyrieši.
debata (40)

Škola, do ktorej chodí 359 žiakov, sa nezapojila do protestu preto, aby bojovala za platy učiteľov. „Myslím, že štrajk ich vôbec nevyrieši. Ide o signál verejnosti, že školstvo je dôležitá vec a je nedocenené. Niekto raz povedal, že ak nás a našu krajinu dnes predbehnú vo vzdelávaní, o 10 rokov nás predbehnú vo všetkom. Financovanie stačí na platy a prevádzkové náklady. Je ich len toľko, že zvyšok nevyjde na to, do čoho nás tlačia všetky vzdelávacie programy. Modernizovať budovu a vzdelávanie v podobe nových učebných pomôcok je veľmi problematické.“ tvrdí riaditeľka a priznáva, že nebyť sponzorov, ktorí darujú škole vyradené počítače, nábytok a iný majetok, bola by situácia ešte náročnejšia.

Na Základnej škole Dudova 2 zdôrazňujú, že práca učiteľov sa nekončí odchodom domov. „Mnohí nám zazlievajú, že poobede máme voľno. Pritom si so sebou denne zoberieme množstvo neopravených písomiek. Pracujeme viac ako len na hodinách. Zároveň je vidieť, že žiaci na druhom stupni si našu prácu nevážia. Veľakrát sú drzí. Cením si prácu predavačiek, stolárov a iných profesií, ale naša činnosť je aj psychicky náročná,“ pripomína členka štrajkového výboru školy Daniela Beňová.

Pedagógovia zdôrazňujú, že vnímanie štrajku učiteľov je iné ako protesty lekárov. Podľa nich sú tieto situácie odlišné. Spoločnosť si uvedomuje, že platy v školstve sú nižšie ako v zdravotníctve.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba