Novotný: Návrh novely Zákona o Košiciach je len figovým listom

Figovým listom bez zachovania demokratických pravidiel nazval poslanec za SDKÚ a krajský predseda strany v Košiciach Viliam Novotný návrh novely Zákona o Košiciach, ktorý v uplynulom týždni predložila do parlamentu skupina poslancov za Smer.

01.10.2012 14:40
SDKÚ, Viliam Novotný Foto:
Poslanec Viliam Novotný z SDKÚ
debata

Pri ostatnej novele tohto zákona mu prechádzala široká diskusia naprieč politickým spektrom v mestskom zastupiteľstve. Zákon sa pripravil po konsenze všetkých relevantných strán a po verejnej diskusii v meste, povedal dnes Novotný pred novinármi. Zdôraznil, že pri tejto tretej novele zákona poslanci vládnej strany už konsenzus nehľadali, pretože pri súčasnom rozložení síl v parlamente si môžu schváliť čokoľvek. Zákon je ušitý narýchlo, doplnil.

Podľa predkladanej novely by sa mal ušetriť počet mestských poslancov aj poslancov v jednotlivých miestnych častiach. Predkladatelia tvrdia, že len dávajú do súladu zákon o Košiciach so Zákonom o obecnom zriadení, ale počty poslancov menia bez racionálneho základu, vyhlásil Novotný a dodal, že nechápe, prečo sa ma napríklad znížiť počet mestských poslancov z 50 na 41 a nie napríklad na 39. Je to len populizmus a tento návrh nerieši skutočné problémy Košíc, poznamenal.

Jeho stranícky kolega, starosta mestskej časti Ťahanovce sídlisko a člen Rady starostov Emil Petrvalský doplnil, že takýto návrh treba skutočne predrokovať. Rada starostov sa vyjadrila, že v Košiciach treba ušetriť na chode samosprávy, aj že treba znížiť počty poslancov a mestských častí. Malo by to však byť proporcionálne, pretože v malých častiach zastupuje poslanec asi 700 voličov, vo veľkých aj niekoľko tisíc, dodal Petrvalský. Pripustil, že pri spájaní mestských častí sa môžu v referende vyjadriť jej obyvatelia proti návrhu a tým by sa proces zablokoval.

Ak by sa do času, kým bude návrh v druhom čítaní prerokoval v mestskom zastupiteľstve a akceptovali sa návrhy opozície, nemal by som problém ho podporiť, povedal Novotný a zároveň pripomenul, že spôsob, akým Smer predložil novelu do parlamentu je neslušný.

Neviem prečo pán poslanec Novotný prichádza s takouto aktivitou. Zrejme preto, že sa počas uplynulých volieb nedostal do zastupiteľstva a pri nižšom počte poslancov jeho šanca na zvolenie výrazne klesá, povedal v reakcii na dnešné vyhlásenia primátor Košíc Richard Raši. Zdôraznil, že myšlienka zníženia počtu poslancov má širokú podporu. Vďaka tomuto návrhu zákona usporíme pre mesto viac ako dva milióny eur, čiže ročne viac ako 500-tisíc eur, ktoré pôjdu na rozvoj mesta, vyhlásil Raši. Podľa neho verejná diskusia k týmto problémom sa uskutočňuje neustále. Deväť z desiatich Košičanov by podporilo napríklad zníženie počtu mestských častí a ten desiaty by bol asi poslanec, ktorý by mohol prísť o mandát, poznamenal primátor s úsmevom.

Poslanec a jeden z predkladateľov novely Otto Brixi dodal, že diskusia bola aj s poslancami za SDKÚ, ktorí sa zmenám nebránili. Buď prebieha nejaká schizofrénia vo vnútri pána Novotného, alebo vo vnútri vlastnej strany, povedal Brixi. Doplnil, že počty poslancov v jednotlivých zastupiteľstvách rieši zákon o obecnom zriadení.

debata chyba