V múzeu si prečítate aj predmanželskú zmluvu

Zo starých nepoužívaných vecí, ktoré roky ležali ukryté na povalách zariadili prvé obecné múzeum v Párnici. Vzniklo najmä vďaka ľuďom, ktorí starožitnosti do múzea darovali alebo požičali. Pozornosť púta ešte stále plný vojenský kufor zo začiatku minulého storočia, takmer tristoročná Biblia alebo podmienky spísané v predmanželskej zmluve uzatvorenej medzi snúbencami pred sedemdesiatimi rokmi.

11.10.2012 10:00
izba, múzeum, párnica Foto:
,,Izba starých materí"
debata

Práve písomnosti, či už sú to rôzne staré zmluvy, osvedčenia, ale i vkladná knižka, vojenská knižka či kroniky majú podľa starostky Párnice Milada Antalovej veľkú výpovednú hodnotu. „Z nich sa dočítame ako sa tu kedysi žilo. Ako dedina fungovala, ako to vyzeralo vo vojnových časoch, aké bolo zloženie obyvateľstva, ako fungovala napríklad škola, ale napovedia veľa aj o medziľudských vzťahoch,“ hovorí.

Obec na múzeum získala grant 9 300 eur, vďaka ktorému sa mohla pustiť do rekonštrukcie 150-ročnej zemianskej budovy. Od leta sa podarilo vyzbierať 220 predmetov od 40 darcov z Párnice, ktorými zaplnili tri miestnosti. Múzeum tak pozostáva z vidieckej izby zariadenej dobovým nábytkom, stodoly, kde je rôzne náradie, napríklad aj nástroj na výrobu šindľov a v tretej miestnosti sú vystavené písomnosti a kroniky. Peniaze na rekonštrukciu budovy boli jedinou investíciou do zriadenia múzea, ktoré vzniklo pred mesiacom a je vôbec prvým múzeom, ktoré v obci so 600-ročnou históriou existuje. S ďalšími prácami pri zariaďovaní nezištne pomáhali dobrovoľníci z obce a ani za exponáty obec nemusela obec zaplatiť ani cent. „Všetky sú bezplatne zapožičané alebo darované,“ dodáva starostka.

Medzi vystavenými exponátmi v „Izbe starých materí“ sú aj predmety, ktoré si po starých rodičoch i rodičoch odložila Milota Zápotočná. „Tie veci som uchovávala ako pamiatku, ktorá môže poslúžiť ešte ďalším generáciam. Naše deti vyrástli v celkom inej dobe a mám dojem, že tá bývalá doba im má čo povedať,“ povedala jedna z darkýň.

V obecnom múzeu v Párnici neplatí zákaz dotýkať sa vystavených exponátov. „Je to otvorené múzeum, každý jeden exponát si môžu chytiť, môžu sa s ním oboznámiť,“ hovorí Antalová. Vstup je zdarma. Kto sa odváži môže v izbe so starodávnym nábytkom a zariadením stráviť aj noc, obec mu zapožičia dobové kroje i tradičné občerstvenie.

debata chyba