Petržalka výstavu The Human Body nezakáže

Bratislavská Petržalka nezakáže ani nepreruší výstavu The Human Body Exhibition. Exponáty, ktoré detailne približujú ľudské telo, vystavujú do 15. decembra v bratislavskej Inchebe. "Táto výstava nie je verejným kultúrnym podujatím v zmysle ustanovení zákona o verejných kultúrnych podujatiach, a tak ju Petržalka nemôže v zmysle tohto zákona zakázať," uviedla hovorkyňa mestskej časti Mária Grebeňová-Laczová.

16.10.2012 15:44
Výstava The Human Body Exhibition Foto:
Mestská časť Petržalka nezakáže ani nepreruší výstavu The Human Body Exhibition.
debata (1)

O zakázanie respektíve prerušenie výstavy podľa zákona o verejných kultúrnych podujatiach požiadal petržalský miestny úrad právny zástupca Konferencie biskupov Slovenska. Podľa navrhovateľa je mestská časť povinná zakázať alebo prerušiť verejné kultúrne podujatie, ak sa na podujatí porušujú ľudské práva a slobody.

Exponáty výstavy The Human Body sú v rôznych pozíciách, aby priblížili návštevníkom čo sa deje v ich tele pri pohybe, športe i odpočinku. Využívajú na to konzervačnú metódu zvanú plastinácia, pri ktorej sa tekutina v ľudskom tkanive nahrádza silikónom. Výstava predstavuje podľa katolíckej cirkvi hrubé zneváženie, hanobenie mŕtvych ľudských tiel preparovaných a vystavovaných s cieľom zisku a spôsobom ponižujúcim ľudskú dôstojnosť. Ako sa uvádza vo vyhlásení predsedu subkomisie pre bioetiku Teologickej komisie Konferencie biskupov Slovenska a spišského biskupa Štefana Sečku, výstava znamená závažné porušenie základných mravných princípov a hodnôt slobodnej, demokratickej spoločnosti.

Zástupca Konferencie biskupov Slovenska požiadal Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave, aby podľa zákona o pohrebníctve preskúmal súlad výstavy so zákonom. Ako dôvod v žiadosti uvádza, že predmetom výstavy je vystavovanie preparovaných a konzervovaných ľudských tiel a ich jednotlivých častí, pričom tieto plastinované ľudské telá sú prezentované v rôznych polohách. Výstava podľa neho sprístupňuje širokej verejnosti mŕtvoly konkrétnych ľudí, čím sa porušuje dôstojnosť, intimita a integrita mŕtvych. Podľa právneho zástupcu biskupov tak organizátori výstavy porušujú ustanovenie zákona o pohrebníctve.

Ako uviedla Martina Merková z mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva, orgán verejného zdravotníctva nemá možnosť v danom prípade postupovať. K zákonu o pohrebníctve totiž podľa nej neexistujú vykonávacie predpisy, ktoré by špecifikovali, aké zaobchádzanie je možné považovať za porušenie ustanovenia týkajúceho sa dôstojnosti mŕtveho a estetického cítenia verejnosti a nestanovuje za toto porušenie sankciu za správny delikt. Doplnila, že zákon o pohrebníctve, ktorý upravuje manipuláciu s ľudskými pozostatkami a ostatkami na území Slovenskej republiky, nepriamo povoľuje používanie orgánov na výučbové účely.

1 debata chyba