Hrad Šomoška zachraňujú, ale za symbolickú cenu ho nekúpia

Keby nebolo dedinky Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec, turisti by mohli len ťažko obdivovať hrad Šomoška v jej katastri, resp. to, čo z vyše 700-ročného hradu zostalo.

17.10.2012 16:39
Šomoška Foto:
Hrad Šomoška
debata (1)

Malá obec s tristo obyvateľmi už roky prevádzkuje nielen hrad, ale stará sa aj o údržbu priestorov, ktoré sa v ňom zachovali, zabezpečuje čistenie ťažšie dostupného terénu v jeho okolí a udržiava aj turistický náučný chodník dlhý 1, 6 kilometra. Ten vedie aj okolo prírodných unikátov, štyri milióny rokov starého kamenného vodopádu, ktorý je známy ako Kamenné more.

Hrad, ktorý bol postavený po tatárskych vpádoch na prelome 13. a 14. storočia, dlhé roky chátral a zostali z neho len ruiny. Niektoré časti hradných múrov sa však zachovali, je z nich nádherný výhľad do okolia a preto ich často navštevujú turisti. Štát však na záchranu, ani údržbu hradu peniaze nemal, preto mu pomyselné záchranné koleso hodila obec Šiatorská Bukovinka.

Vstupná brána na náučný chodník, ktorý končí na... Foto: Štefan Rimaj
Šomoška Vstupná brána na náučný chodník, ktorý končí na hrade Šomoška.

Podľa starostu Juraja Badinku už v 90. rokoch minulého storočia sa začali o hrad, ktorý dostali do prenájmu, starať, a robia tak dodnes.

„Ročne tam investujeme niekoľko tisíc eur. Vybudovali sme náučný chodník s informačnými tabuľami, zábradlia na hrade, spevnené plochy i lavičky. O okolie, vrátane samotného chodníka sa tiež treba starať. Vykosiť trávu tiež treba niekoľkokrát do roka. Robia to ľudia z našej dediny,“ hovorí starosta.

Obec vybudovala aj vstupný areál s parkoviskom a zamestnala dve pracovníčky, ktoré vyberajú vstupné. „Hrad ročne navštívi tak 20 až 25-tisíc ľudí za rok a asi 25-tisíc eur získame na vstupnom. Obec však z toho nemá žiadny profit. Časť peňazí ide na platy dvoch zamestnancov, ostatok vždy použijeme na údržbu hradu a opravu poškodených častí. Napríklad tento rok sme museli vymieňať poškodenú strechu budovy vo vstupnom areáli, cez ktorú začalo zatekať,“ zdôrazňuje Badinka.

Obec v minulosti prejavila záujem aj o kúpu hradného objektu. Hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár hovorí, že ministerstvo nie je proti predaju hradných ruín obci, najmä ak obec prejavuje dlhodobý záujem o obnovu a údržbu pamiatky. Požiadať by však musela správcu, ktorým je Obvodný úrad v Banskej Bystrici. „Ministerstvo kultúry by následne muselo dať súhlas s predajom kultúrnej pamiatky,“ zdôraznil.

Starosta Šiatorskej Bukovinky Badinka zdôrazňuje, že hrad chceli kúpiť za symbolickú cenu, no to možné nebolo. „Kúpiť by sme ho mohli len za cenu, ktorú stanovil znalec, a to za asi 548– tisíc eur. Toľko peňazí samozrejme nemáme,“ vysvetľuje Badinka.

Kamenný vodopád patrí k svetovým unikátom. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Kamenný vodopád Kamenný vodopád patrí k svetovým unikátom.

Asi desať rokov mala obec hrad s areálom v prenájme a v súčasnosti ho má v užívaní na dobu určitú. „Zmluva o užívaní však končí o rok a môžeme ju predĺžiť ešte o päť rokov. Potom už nie. Čo bude s hradom ďalej a či ho bude môcť mať pod správou v nejakej inej forme aj naďalej naša obec, ešte nevieme. V každom prípade nám jeho osud nie je ľahostajný a chceme, aby sa zachoval aj pre ďalšie generácie,“ dodal Badinka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba