Hrad Krásna Hôrka začnú rekonštruovať

Hrad Krásna Hôrka, ktorý v marci poškodil požiar, začnú rekonštruovať. Umožnilo to rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

18.10.2012 13:31
Krásna Hôrka, požiar Foto:
Krásnu Hôrku v marci poškodil požiar.
debata

Ten totiž odňal odkladný účinok námietkam, ktoré vzniesol neúspešný uchádzač vo verejnom obstarávaní na obnovu hradu. Slovenské národné múzeum (SNM) dostalo rozhodnutie úradu v štvrtok r­áno, potvrdil Artur Šturmankin zo SNM.

ÚVO rozhodol 16. októbra; podľa Šturmankina považuje za potrebné uprednostniť verejný záujem. „Stavebné práce sú nevyhnutné na obnovu kultúrnej pamiatky a ich čo najskoršie uskutočnenie je predpokladom jej zachovania a samotnej existencie,“ pripomenul Šturmankin. Úrad podľa jeho slov preto rozhodol, že vzhľadom na havarijný stav hradu, odkladný účinok námietok ohrozuje zachovanie kultúrnej pamiatky.

Rozhodnutie ÚVO je od dnešného dňa právoplatné, konečné a nemožno sa proti nemu odvolať. Slovenské národné múzeum podpíše zmluvu s vybraným dodávateľom na sanáciu hradu Krásna Hôrka. „Po podpise zmluvy sa tak začne s rekonštrukciou,“ dodal Šturmankin.

Hrad Krásna Hôrka, ktorý je súčasťou Slovenského národného múzea – Múzea Betliar, bol poškodený pri požiari 10. marca 2012. Ten vznikol v dôsledku neopatrného zaobchádzania so zápalkami, keď sa dvaja maloletí chlapci pokúšali zapáliť cigaretu a spôsobili pritom požiar trávnatého porastu hradného kopca. Oheň sa následne preniesol aj na samotný hrad.

debata chyba