Najvyšší súd odmietol benediktínov v spore o kaštieľ v Rusovciach

Úrad vlády dostal rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý zamietol dovolanie Rádu sv. Benedikta v Komárne v prípade sporu o kaštieľ v Rusovciach. Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Benediktíni sa roky snažili kaštieľ získať, úspešní však neboli.

25.10.2012 09:14
Kaštieľ v Rusovciach Foto:
Kaštieľ v Rusovciach
debata

„Nároky Rádu svätého Benedikta Komárno na kaštieľ v Rusovciach boli zamietnuté. Vlastníkom kaštieľa je Slovenská republika – Úrad vlády SR a Slovenský ľudový umelecký kolektív,“ informoval Úrad vlády.

Benediktíni žiadali o vydanie nehnuteľnosti ešte v roku 1994. Tvrdili, že belgická princezná Stefanie – manželka kniežaťa Elemíra Lónyaya, im v závete odkázala majetok. V ich žiadosti však chýbali všetky zákonné náležitosti, a preto ju štát považoval za nulitnú. Obrátili sa na Okresný súd Bratislava 5, no neuspeli, čo potvrdil aj bratislavský Krajský súd.

„Najvyšší súd odmietol dovolanie Rádu sv. Benedikta so sídlom v Komárne proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave z 20. apríla 2011 vo veci vydania nehnuteľnosti. Rozhodnutie prijal senát Najvyššieho súdu SR pomerom hlasov 3:0,“ informoval úrad vlády. Proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu sa už nedá odvolať.

Vláda SR na augustovom rokovaní schválila zámer zrekonštruovať kaštieľ v Rusovciach, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Stáť by to malo 39,6 milióna eur. Návrh financovania má predložiť minister financií Peter Kažimír. Podľa premiéra Roberta Fica by mal kaštieľ slúžiť na reprezentačné účely SR a podstatná časť areálu verejnosti.

debata chyba