Výnimočná orlia pestúnka uhynula

Päť rokov a 19 dní s ôsmimi brokmi v tele žila v záchrannej stanici v Zázrivej orlica Zoja. Nebola bežným pacientom, ale vzácnou súčasťou medzinárodného projektu Návrat orla skalného do Česka. Ako adoptívna matka vychovávala zachránené orlie mláďatá, aby mohli lietať vo voľnej prírode. Žiaľ, na konci októbra uhynula.

12.11.2012 09:00
orol Foto:
Orlica Zoja sa pre zranenia po postrelení už nemohla vrátiť do voľnej prírody.
debata (3)

Pred rokmi orlicu zasiahlo osem brokov, ktoré zostali roztrúsené v brušnej dutine a ďalších orgánoch. Veterinár usúdil, že operáciu by nemusela prežiť. Dostala šancu v záchrannej stanici, kde ju pomenovali Zoja. „Zostala žiť s brokmi v tele a žila 5 rokov a 19 dní. Vzhľadom na to, že broky sú olovené, postupne dochádzalo k uvoľňovaniu ťažkých kovov a aj vplyvom jej vysokého veku k postupnému zlyhávaniu obličiek, až nakoniec nastal kolaps,“ povedal Metod Macek zo Záchrannej stanice pre zranené živočíchy v Zázrivej, ktorý sa o Zoju staral do poslednej chvíle.

Hoci sa už nemohla vrátiť a lietať vo voľnej prírode, pomáhala ochranárom s návratom orla skalného do Českej republiky. Od roku 2008 sa starala o orlie mláďatá, ktoré by ináč neprežili. Kŕmila ich a zahrievala, presne tak, ako to robia orlie matky vo voľnej prírode. „Orlíčatá vôbec neboli postihnuté nejakou väzbou na človeka, mňa brali ako votrelca, ale Zoja bola ich ochrankyňa. Keby to robil človek, tak mláďatá by boli nadviazané na nás, boli by menej plaché v prírode a mohli by s tým mať problémy,“ vysvetľuje Macek.

Orlica Zoja ako adoptívna matka vychovala šesť mláďat, ktoré vypustili ochranári na slobodu v Čechách. O spoločnej akcii českých a slovenských ochranárov denník Pravda písal tento rok v auguste, sledovali sme aj príbeh výnimočnej orlice. Xena a Wabi sú posledné dve mláďatá, ktoré po Zojinej pestúnskej starostlivosti môžu lietať v českej Libavě. Sú monitorované vysielačkami a ochranári majú prehľad o ich pohybe. Zojiným odchodom sa projekt nemusí ukončiť. V českej stanici v Bartošoviciach majú ďalšiu náhradnú matku Dinu, ktorá bude musieť vychovávať o jedno mláďa viac.

Vzácny a inteligentný dravec nechýba len v projekte, ale aj ľuďom zo záchrannej stanice. „Nebola bežným pacientom, my sme ju vnímali úplne inak. Zo všetkých zvierat, ktoré tu boli, mi dala Zoja asi najviac. Nikdy som s ňou nerobil nijaký špeciálny výcvik. U nás mala svoj život s tým, že tie mláďatá jej obohatili koniec života. Takto vlastne naplnila svoj orlí osud, že bola ešte užitočná pre prírodu a pre nás bola úplne jedinečná,“ ukončil ochranár.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba