Strojári v Detve veria, že prácu získajú späť

Nezamestnanosť v detvianskom regióne v krátkom čase porastie. O prácu do konca roka príde takmer dvesto stálych pracovníkov zo strojárskej firmy PPS Group, ku ktorým pribudnú aj agentúrni pracovníci a živnostníci. Miera nezamestnanosti tak môže prekročiť osemnásť percent. Hromadné prepúšťanie firma zdôvodňuje výrazným znížením objemu objednávok, pričom tvrdí, že ide len o dočasný stav.

13.11.2012 12:00
debata (10)

Detva bola v minulom režime po desaťročia spojená so strojárskou výrobou, ktorú sa po útlme podarilo sčasti obnoviť. Prepúšťanie sa podľa primátora Jána Šufliarskeho vždy dotklo nielen samotných ľudí, ale malo priamy dosah aj na život v meste. Inak to nevidí ani teraz.

„Väčšina zamestnancov strojární je z nášho mesta. Keď zostanú bez práce, odrazí sa to na službách a oslabí to kúpyschopnosť,“ hovorí. Nedostatok pracovných miest pre kvalifikovaných strojárov povedie podľa neho k tomu, že si budú musieť hľadať prácu mimo regiónu, prípadne aj v zahraničí. „Odchádzajú nám nielen mladí, ale aj starší ľudia, ktorí si nevedia prácu nájsť. A absolventi stredných a vysokých škôl, ktorí študujú vo veľkých mestách, sa preto často domov ani nevracajú,“ dodáva.

Úrad práce už dostal oznámenie o hromadnom prepúšťaní, ktoré sa týka 180 stálych zamestnancov firmy. Miera nezamestnanosti v okrese Detva v súčasnosti dosahuje 17 percent. Riaditeľ zvolenského úradu práce Milan Beľa odhaduje, že po prepúšťaní sa môže zvýšiť o jedno až pol druha percenta. Potvrdzuje, že ľudia to so zamestnaním budú mať ťažké. „Voľných pracovných miest je málo a väčšinou sú to miesta v oblasti služieb. Keďže ide o strojársku firmu, je to skutočne problematické,“ zhodnotil.

Celkovo majú v okresoch Zvolen, Krupina a Detva k dispozícii 62 voľných pracovných miest, priamo v detvianskom regióne je ich len jedenásť.

V PPS Group v súčasnosti pracuje dokopy takmer 1 500 ľudí. Z nich je bezmála 1 200 stálych zamestnancov, ktorých zastupujú odbory. Tie s vedením firmy rokovali v piatok minulý týždeň o kritériách pre výber nadbytočných zamestnancov. Podľa detvianskeho odborového predáka Stanislava Ľuptáka výpovede by nemali dostať zamestnanci v preddôchodkovom veku, jediní živitelia rodiny či obaja manželia.

Spresnil, že prepustení zamestnanci podľa kolektívnej zmluvy dostanú v nadväznosti na počet odpracovaných rokov nad rámec Zákonníka práce odstupné ďalšie dva, resp. tri platy.

Na živnostníkov a agentúrnych pracovníkov odbory dosah nemajú. Firma zatiaľ nespresnila, s koľkými z nich už ďalej neráta. Zamestnanci sa k celej záležitosti vyjadrovať nechcú.

Dôvodom hromadného prepúšťania je podľa vedenia firmy zníženie objednávok od kľúčového klienta o päťdesiat percent. Argumentuje, že optimalizácia zamestnanosti je nevyhnutná, aby si zachovali konkurencieschop­nosť a boli schopní garantovať prácu pre ostatných zamestnancov vrátane nadštandardných sociálnych výhod.

„Vzhľadom na pokračujúci pokles výroby sme nútení prijať opatrenia na udržanie zamestnanosti v našom podniku. Budú sa týkať redukcie tých činností, ktoré v súčasnosti nepotrebujeme. Jedným z opatrení je aj dočasné zníženie zamestnanosti,“ vysvetlil generálny riaditeľ PPS Group Pavol Šimkovič. Redukcia sa podľa neho dotkne výrobných, nevýrobných, technických zamestnancov aj manažmentu.

Odborári dôvody akceptujú. „Pred desiatimi rokmi sa nám stalo, že sa zamestnávalo viac ľudí, ako bolo reálne potrebné, a potom sme sedem rokov naháňali nevyplatené mzdy. Prepúšťanie je vždy nepríjemná vec, ale vedenie PPS Group hovorí, že sú ochotní neskôr prijať ľudí späť, ako to už raz predtým urobili,“ uviedol Ľupták. „Len čo sa situácia zlepší, sme pripravení týchto pracovníkov prijať späť do práce,“ potvrdil Šimkovič.

K veľkému prepúšťaniu v PPS Group pre nedostatok zákaziek a krízu naposledy došlo roku 2008. Počet zamestnancov sa vtedy znížil asi z 1 500 ľudí na 560, viac ako polovica z prepustených sa neskôr vrátila.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba