V Žilinskej nemocnici slúžia vojenskí lekári

Žilinských lekárov pracujúcich na traumatologickom oddelení, ktorí dali v pondelok výpovede z ústavných pohotovostných služieb, nahradili od stredy v čase od 15:30 do 7:00 vojenskí lekári.

06.12.2012 07:15
Žilinská Fakultná nemocnica s poliklinikou Foto:
Žilinská Fakultná nemocnica s poliklinikou
debata (33)

Informovali o tom na spoločnom brífingu v stredu ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a minister obrany Martin Glváč.

K dispozícií by mali byť dvaja traumatológovia, dvaja všeobecní chirurgovia a rovnaký počet ortopédov. Ako Glváč priblížil, dohromady by malo ísť o 29 atestovaných lekárov z voľnej zdravotníckej jednotky, ktorá vypomáhala v nemocniciach už minulý rok počas akcie hromadných výpovedí lekárov. Skúsenosti by mali mať i z rôznych akcií vrátane Afganistanu. Vojenskí lekári si prvú pohotovostnú službu v Žiline odpracovali v stredu.

Na takomto suplovaní sa ministri dohodli do konca roka s tým, že v prípade potreby je rezort obrany pripravený poskytnúť pomoc aj na ďalšie obdobie. Zvolenská označila tento postup, kedy lekárov nahrádzajú ich vojenskí kolegovia, za štandardný. „Situácia je trvalo stabilizovaná a dlhodobo sa v čase služieb postarajú o žilinských pacientov naši špičkoví vojenskí lekári,“ skonštatovala ministerka. Zároveň však pripomenula, že okrem toho sú v prípade potreby nablízku ďalšie tri nemocnice.

„Len najbližšia ortopédia je 15 minút cesty,“ uviedla šéfka rezortu.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský na margo ministerkinho vyhlásenia vyjadril ľútosť nad tým, že armáda sa stala nástrojom politickej moci. „Zároveň, keď pani ministerka povie, že povolať armádu je na Slovensku štandardné riešenie, myslíme si, že sa mýli. Takýto postup je možno štandardný v krajinách Južnej Ameriky, ale Slovensko je členom Európskej únie,“ uviedol Visolajský.

Žilinskí lekári vypovedali pohotovostné služby po tom, čo dostali od vedenie nemocnice k prvému decembru výpovede, dôvodom mala byť ich nadpočetnosť. Šéf odborárov sa preto pýta, prečo, ak lekári žilinskej nemocnice vrátane ortopédov slúžiacich na traumatológií, boli prepustení práve z tohto dôvodu, teraz na ich miesta bola povolaná armáda. „Lekári slúžiaci v traumatologickej ambulancii FNsP Žilina konajú len v intenciách zákona a odmietli porušovať Zákonník práce. Je smutné, že ľudia, ktorí dodržujú zákon, sú na Slovensku prenasledovaní,“ dodal Visolajský.

Za prepúšťaním lekárov v žilinskej fakultnej nemocnici sú podľa jej riaditeľa Štefana Voláka nadpriemerné platy a slabá či neefektívna výkonnosť lekárov, čo by podľa Voláka už v januári viedlo k zatváraniu celých oddelení. Vedenie nemocnice chcelo v rámci prvých racionalizačných krokov, aby sa lekári pre záchranu nemocnice uskromnili.

Podľa Voláka však s variantom zníženia platov lekári nesúhlasili a preto dal výpoveď jedenástim lekárom na ortopédii a siedmim na oddelení dlhodobo chorých. Osemnástim lekárom začala trojmesačná výpovedná lehota plynúť 1. decembra. Volák verí, že sa s nimi ešte dokáže dohodnúť, ak nie, nevylúčil, že ich nahradí novými lekármi za prijateľnejších platových podmienok. Lekári tvrdia, že sú ochotní s vedením nemocnice sa dohodnúť a aj sa uskromniť, ale riaditeľ nemocnice nemal záujem sa s nimi rozprávať a nové zmluvy im direktívne nanútil. Za osemnástich prepustených lekárov a záchranu žilinskej fakultnej nemocnice pochodovali mestom v pondelok stovky Žilinčanov.

Ministerka na brífingu opätovne pripomenula, že hospodárska situácie v žilinskej nemocnici nie je dobrá, platy presahujú vyše 80 % jej príjmov a oproti ostatným kolegom dostávajú lekári v Žiline za rovnakú prácu výrazne vyššie ohodnotenie. Rovnako tak dodala, že reštrukturalizačné opatrenia budú pokračovať vo všetkých nemocniciach.

Lekársky odborári vyzvali ministerku Zvolenskú i riaditeľa žilinskej nemocnice Voláka na rokovania.

33 debata chyba