Pod hradom v Divíne objavili novú jaskyňu

Historický hrad v Divíne v okrese Lučenec neprestáva prekvapovať. Len v toto leto sa archeológom, ktorí tam robili prieskum, podarilo objaviť nový, ešte starší suterén. Vek hradu tento objav posunul ešte pred 14. storočie a už stihol vydať ďalšie tajomstvo. Je ním jaskyňa pod hradnými múrmi.

14.12.2012 12:00
Jaskyňa, Divín, Radinger Foto:
Objaviteľ jaskyne František Radinger.
debata

„Na dolnom hrade som si všimol priehlbinu zarastenú vegetáciou, hlbokú asi štyri metre, ktorá sa ani rokmi nezaniesla. Premýšľal som prečo a dospel k názoru, že zemina sa musí prepadávať niekam dolu,“ hovorí o objave riaditeľ osvetového strediska správy kultúrnych pamiatok v Divíne a člen Slovenskej speleologickej spoločnosti František Radinger. Ten sa s pomocou partie chlapov pustil do čistenia miesta s priehlbinou a od júla do novembra tohto roku sa dostali do sedemmetrovej hĺbky. Medzi balvanmi uvideli maličký otvor, pod ktorým sa otváral nový priestor. Radingerovi ako starému jaskyniarovi bolo jasné, čo sa pod kameňmi skrýva.

„Po odstránení balvanov sa nám podarilo vytvoriť otvor, cez ktorý sa dalo prepchať. Hneď som zorganizoval jaskyniarsku akciu. Za otvorom nás čakalo obrovské prekvapenie,“ približuje chvíle objavu Radinger. Jaskyňa s polámanými stalaktitmi. Výzdoba sa podľa neho mohla poškodiť pred 333 rokmi, keď hrad vyhodili do vzduchu a odnieslo si to aj podzemie. Odvtedy stihli narásť nové stalaktity na dĺžku desiatich centimetrov. „Jaskynný dóm, v ktorom sme sa ocitli, má rozmery asi deväť krát deväť metrov s rôznymi zákutiami a plazivkami,“ konštatuje Radinger. Jaskyňu budú v budúcnosti skúmať aj ďalej. Radingera najviac zaujíma smer dolu – k predpokladanému riečišťu.

Vek novoobjavenej jaskyne zatiaľ možno iba odhadovať. Podľa geológa zo Správy slovenských jaskýň Ľudovíta Gaála môže byť stará desaťtisíce rokov. „Presnejšie sa dá vek určiť viacerými spôsobmi,“ vysvetľuje Gaál. Viac napovie ďalší prieskum. Gaál však nepredpokladá, že jaskyňa bude v budúcnosti sprístupnená verejnosti. Je totiž ťažko prístupná. V každom prípade však rozšíri mapu slovenských jaskýň. Podľa informácií Gaála je na nej v súčasnosti okolo 6 100 jaskýň, z toho je sprístupnených osemnásť a ďalších asi tridsať je voľne dostupných bez poplatkov a sprievodcu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba