Primátor Čadce obvinil svojho predchodcu

Čadčianskemu primátorovi Milanovi Gurovi sa nepozdáva hospodárenie s mestskými financiami za čias jeho predchodcu. Služby, ktoré mal v meste robiť mestský podnik služieb, sa zadávali a fakturovali súkromnej firme. Primátor sa domnieva sa, že išlo o "nehorázny tunel". Podal trestné oznámenie pre podozrenie z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

23.01.2013 13:00
milan-gura-cadca-primator Foto:
Primátor Čadce Milan Gura
debata (2)

"Podľa zistení v rokoch 2008 až 2011 preplácal Mestský podnik služieb Čadca faktúry spoločnosti Zefra, s. r. o., za služby, ktoré boli a sú v kompetencii Mestského podniku služieb Čadca ako príspevkovej organizácie mesta Čadca v zmysle zriaďovateľskej listiny.

Išlo hlavne o práce v oblasti odpadového hospodárstva, separovaného zberu, údržby a opravy ciest," povedal Milan Gura. Upozornil, že z mesta takto odtieklo za práce súkromnej firme takmer 230-tisíc eur. „Nebola náhodou spoločnosť Zefra v období primátorovania môjho predchodcu Jozefa Vražela prepojená s ním alebo jeho firmami?“ pýta sa Gura a očakáva, že viac svetla vnesie do prípadu vyšetrovanie.

Vražel obvinenia odmieta, podľa neho takto súčasný primátor len „zakrýva svoje prešľapy“. Hovorí, že nikdy nebol konateľom Zefry, zároveň však pripustil aktuálne prepojenie s touto spoločnosťou cez inú svoju spoločnosť. Podľa výpisu z obchodného registra je od septembra 2011 spoločníkom firmy Zefra spoločnosť Suniver a práve v nej je od februára 2011 konateľom Jozef Vražel. Odmieta, že by ako primátor niekedy podpísal za mesto zmluvu so Zefrou. Tvrdí, že nemal prehľad o zmluvách Mestského podniku služieb. Zdôvodňuje, že podnik podlieha mestskému zastupiteľstvu. „Ak došlo k porušovaniu predpisov, tak je na to kontrolór mesta a iné mestské orgány, ktoré mali túto záležitosť primátorovi oznamovať, ja som o nej nevedel ani neviem,“ povedal Vražel.

Gura tiež informoval, že na konci septembra 2012 doručili na Mestský úrad v Čadci dožiadanie od Úradu boja proti organizovanej kriminalite, v ktorom sa zaujímali o dokumenty týkajúce sa spolupráce Mestského podniku služieb, mesta Čadca a spoločnosti Zefra. Policajné prezídium tieto informácie nekomentovalo. „K operatívno-pátracej činnosti sa polícia nevyjadruje,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová. Trestné oznámenie už prokurátor postúpil polícii. Vyšetrovateľ materiál študuje, či ide o trestný čin, rozhodne do 30 dní.

2 debata chyba