Hrad Krásna Hôrka má dočasné zastrešenie

Sanácia národnej kultúrnej pamiatky, hradu Krásna Hôrka, pokračuje podľa informácií Slovenského národného múzea (SNM) aj v tomto roku v plnom rozsahu.

28.01.2013 15:48
Krásna Hôrka, žeriav Foto:
Hrad Krásna Hôrka
debata

Objekty hradu už sú pod dočasným havarijným zastrešením. Drevené konštrukcie striech, pracovné plošiny a lešenia sú zrealizované. Tým sa vytvorili pracovné podmienky pre realizáciu predpísaných pamiatkových výskumov a plynulo nadväzujúcu sanáciu korún murív, ktoré boli poškodené pri požiari, informoval hovorca SNM Artúr Šturmankin.

Zdôraznil, že prvá časť etapy sanácie havarijného stavu je týmto úspešne ukončená a plynulo prechádza do etapy postupnej sanácie korún murív. Objekty Dolného a Stredného hradu sú pripravené na sanáciu korún murív pod ľahkou oceľovou konštrukciou, s tým, že po sanácii koruny bude oceľová konštrukcia presúvaná do novej polohy a nad opravenými korunami bude realizovaný už trvalý krov, dodal Šturmankin.

Informoval tiež, že stav účtu verejnej zbierky k 25. januáru je 154.456,99 eura. Z finančných prostriedkov na účte sa doteraz nečerpalo. Verejná zbierka na opravu hradu trvá do 13. marca 2013 a Slovenské národné múzeum v decembri 2012 požiadalo Ministerstvo vnútra SR o predĺženie verejnej zbierky do 13. marca 2014, doplnil Šturmankin.

debata chyba