Choma trvá na odstránení nedostatkov vo voľnočasových centrách

Primátor Žiliny Igor Choma trvá na odstránení nedostatkov, ktoré zistil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR pri kontrole v Centrách voľného času (CVČ) Žirafa a Spektrum. Povedal to v pondelok pri príležitosti schválenia informatívnej správy NKÚ o výsledku kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami a nakladania s majetkom v oboch CVČ v pléne žilinského mestského zastupiteľstva (MsZ).

28.01.2013 21:12
debata

MsZ uznesením schválilo zlúčenie oboch CVČ do jedného mestského veľkého CVČ so zreteľným financovaním. Myslím si, že toto je najlepší a najoptimálnejší spôsob, ako riadiť prostriedky, ktoré zo štátu prichádzajú na túto činnosť. Už nebudeme robiť žiadne zásadné opatrenie, keďže sa nepreukázalo nejaké mimoriadne závažné porušenie zákona. Necháme dobehnúť CVČ do konca školského roku a vznikne nové CVČ so všetkým, čo k tomu patrí, skonštatoval Choma.

Na zasadnutí MsZ sa zúčastnil aj poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Vašečka. Prišiel som ako poslanec s úmyslom vypočuť si tento problém a urobiť si uzáver. Nakoniec bolo len hlasovanie o uznesení, ktoré bralo na vedomie správu NKÚ. Ako ma uistil pán primátor, ešte sa to bude riešiť, keď sa vyriešia námietky CVČ Žirafa voči NKÚ. Budem sa o to ďalej zaujímať. Ide mi o to, aby sa ujasnilo, aká je situácia s financovaním a prečo sú určité rozdiely v správe NKÚ, ktoré zástupcovia CVČ Žirafa vnímajú ako krivdu alebo minimálne nerovnaký prístup, povedal Vašečka.

Výsledky kontrol považuje za neobjektívne aj poslanec MsZ v Žiline Peter Ničík. Myslím si, že výsledky nie sú objektívne a ani v predchádzajúcej kontrole zo strany mesta objektívne neboli. Viem, že obidve centrá urobili kus dobrej práce. Nerozumiem tomu, prečo sa niekto snaží podsúvať, že centrum Žirafa robilo nejaké závažné chyby, keď si myslím, že to tak nie je, dodal Ničík.

NKÚ podľa riaditeľky CVČ Žirafa Ľudmily Chodelkovej interpretoval závery kontrol v dvoch žilinských CVČ pri rovnakých zistených nedostatkoch rôzne. V oboch zariadeniach sa našlo rovnaké zistenie v oblasti verejného obstarávania, že objednávky u oboch boli zadané skôr, ako bol skončený prieskum trhu. Ten pritom urobený byť nemusel.

Výstup NKÚ však bol, že Žirafa porušila všeobecne záväzné právne predpisy, no pri Spektre bolo len hodnotenie, že nepostupovali správne. Hoci kontrola NKÚ opäť zistila, že CVČ Spektrum porušilo finančnú disciplínu, kontrolná skupina to nevyhodnotila ako porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov, zdôraznila Chodelková s tým, že NKÚ zhodnotil vnútorný kontrolný systém CVČ Žirafa ako dobrý a v prípade Spektra ako primeraný.

Podľa zastupujúcej riaditeľky odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ Ivety Bielikovej sa vyjadrenia riaditeľky CVČ Žirafa, že NKÚ SR nedodržal pri kontrole dvoch žilinských CVČ nezávislosť a nestrannosť, nezakladajú na pravde. Expozitúra Žilina pri svojej kontrolnej činnosti uplatňuje rovnaký prístup ku všetkým kontrolovaným subjektom. Vyjadrenia pani riaditeľky spochybňujúce nezávislosť a nestrannosť NKÚ SR sa nezakladajú na pravde, tvrdí Bieliková.

debata chyba