V Dobroči zavreli škôlku aj obecný úrad

Čerstvo pripadnutý sneh skomplikoval život aj obyvateľom obce Dobroč v Lučeneckom okrese. Od stredy večera tam napadlo asi 25 centimetrov nového snehu. Ten bol mokrý a ťažký a spôsobil výpadok trafostanice. Bez elektriny sa tak ocitlo všetkých 640 obyvateľov.

07.02.2013 14:44
pes, sneh Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Starosta Dobroče Ján Krnáč informoval, že bez elektriny boli od rána, potom na asi poldruhahodiny sa jej dodávky obnovili. „Okolo jedenástej hodiny však elektrina znovu vypadla a odvtedy ju nemáme,“ zdôraznil. Výpadky elektriny v obci spôsobili, že Dobročania zavreli vo štvtok materskú školu aj obecný úrad. „Problémy mali aj v obchode, kde bez elektriny nefungovali pokladne, no aj vo všetkých domácnostiach, kde kúria elektrinou. Očakávame, že problém bude odstránený ešte dnes, elektrikári pracujú na odstranení poruchy v trafostanici,“ dodal starosta.

Dobročanom spôsobil sneh nielen problémy s elektrinou, ale aj na miestnych komunikáciách. Podľa Krnáča od rána zabezpečovali jeho odhŕňanie z ciest. Kalamitný stav však obec vyhlasovať nemusela. Aj s čerstvo napadnutým snehom majú v Dobroči asi 40 bielej periny.

Problémy s výpadkami elektriny mali kvôli snehu aj v iných lokalitách Banskobystrického kraja. Podľa informácií hovorkyne Stredoslovenskej energetiky Jany Bolibruchovej bolo o 11. hodine predpoludním bez dodávok elektriny asi 19 tisíc odberných miest. Najviac vypadnutých trafostaníc bolo v Plachtinciach, Riečkach, v Krpáčove, Šumiaci, Telgárte, Pohorelej, Heľpe, Detve, Banskej Bystrici, Kriváni, Kokave nad Rimavicou, Lome nad Rimavicou, Lovinobani, Poltári, Divíne, Krokave, Rovnom, Lipovci a v obciach Lokuvištia, Babinec, Hrušovo a Dobroč. „Naši pracovníci intenzívne pracujú na odstraňovaní porúch a dodávka elketriny je postupne obnovovaná,“ povedala Bolibruchová.

Sneh spôsobil aj problémy v doprave. Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Erika Piatera zasahovali hlavne kvôli spadnutým stromom. Výjazdy mali v okresoch Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Zvolen, Brezno, Žiar nad Hronom, no aj v iných lokalitách. Podľa hovorkyne Banskobystrického samosprávneho kraja Moniky Pastuchovej bola kvôli popadaným stromom neprejazdná cesta medzi Jelšavou a Lubeníkom, Jelšavou a Hrádkom, Sirkom a Lubeníkom, no pre silné záveje a vietor aj na úseku Tisovec, Muráň, Červená Skala. „Na všetkých úsekoch pracujú mechanizmy a spojazdňujú cesty,“ zdôraznila Pastuchová.

Starosta obce Muráň Roman Goldschmidt informoval, že od večera do štvrtkového rána u nich napadlo 10 centimetrov snehu a husto snežilo aj vo štvrtok dopoludnia. „Ráno sa na cestách veľmi šmýkalo. Problémy mali najmä kamióny ktoré od nás smerovali k Červenej Skale,“ podotkol Goldschmidt. Primátor Tisovca Peter Mináč povedal, že problémy v doprave mali aj u nich. „Do štvrtka obeda u nás napadlo okolo 30–40 centimetrov nového snehu,“ zdôraznil. Podľa hasičov však napriek problémom v doprave situáciu na cestách nemožno považovať za výnimočnú. Väčšie škody na majetku nespôsobili ani popadané stromy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba