Ochrana prírody uzatvára Veľký Rozsutec

Pýcha Terchovej, skalnatý symbol Malej Fatry a navštevovaný chodník na Veľký Rozsutec je od piatku uzavretý. Turisti sa nedostanú ani do časti doliny Obšívanka. Ochrana prírody každoročne oba turistické chodníky mení na zónu pokoja.

01.03.2013 14:00
rozsutec, turistika, Malá Fatra Foto: ,
Národná prírodná rezervácia Rozsutec v Národnom parku Malá Fatra je domovom chránených živočíchov a jednou z najbohatších botanických lokalít Slovenska.
debata

V území sa vyskytujú viaceré vzácne chránené druhy živočíchov a rastlín. „Obdobie jari je najcitlivejšie pre živočíchy alebo vtáky,“ hovorí strážca Národného parku Malá Fatra Roald Tretiník. V jarnom období prichádzajú na svet mláďatá rysov, medveďov, sokolov sťahovavých či orlov skalných, a preto je pre ne veľmi dôležitý pokoj. „Niektoré druhy vtákov napríklad len raz za rok znášajú vajíčka. Akékoľvek narušenie tohto hniezdenia by mohlo znamenať, že tento rok by nevyviedli žiadne mláďatá,“ dodáva Tretiník.

Turistické chodníky sú v tomto období, keď sa topí sneh, rozmočené, a tak uzatvorenie pred turistami má zabrániť aj nadmernej erózii chodníkov. Na to, či jarné uzavretie chodníkov turisti dodržiavajú, dohliada stráž prírody národného parku. V prípade porušenia sa môže pokuta vyšplhať až na 66 eur.

Samotná uzávera sa vzťahuje len asi na 5 percent zo všetkých označených trás. Návštevníkom sú k dispozícii ďalšie desiatky kilometrov turistických chodníkov. „Turisti, ktorí do Terchovej prídu, určite majú veľa ďalších možností výberu z iných trás,“ hovorí predseda Združenia turizmu Terchová Jozef Mičo. Uvádza príklady ako Jánošíkov chotár, Jánošíkove diery či hrebeňové túry na Chleb, Kriváň či Poludňový Grúň. Pred túrou najmä v tomto období, keď je na horách ešte stále dosť snehu, sa treba riadiť bezpečnostnými odporúčaniami horskej služby. Tá pri pohybe po hrebeni odporúča držať sa trasy so zimným tyčovým značením. „Samozrejme, treba sa informovať na stránke horskej služby o aktuálnej situácii, najmä o lavínovej hrozbe v týchto dňoch,“ odporúča Mičo.

Veľký Rozsutec i Obšívanka sa pre turistickú verejnosť otvoria opäť 16. júna.

Malá Fatra – uzavreté chodníky (od 1. 3. do 15. 6.)

  • Chodník na Rozsutec v úsekoch sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – sedlo Medziholie
  • Časť turistického chodníka Malé nocľahy – Obšívanka
  • Horská záchranná služba tiež upozorňuje, že žltý chodník Stohová skratka (Medziholie – Chrbát Stohu) je počas zimného obdobia veľmi nebezpečný

© Autorské práva vyhradené

debata chyba