U košických daňovákov unikal formaldehyd

Viacero pracovníkov košického daňového úradu malo zdravotné problémy, ktoré pravdepodobne spôsobilo to, že sa pohybovali v priestoroch s presakujúcim alebo unikajúcim formaldehydom.

14.03.2013 18:24
Daňový úrad Foto:
Pohľad na budovu Daňového úradu v Košiciach, ktorú si daniari prenajali od Ščurkovej firmy.
debata (15)

Podľa informácií agentúry SITA sa dlhšie sťažovali na bolesti hlavy, začervenané oči, podráždené sliznice a únavu. Na vyšetrení u nich lekári zistili v moči zvýšené množstvo kyseliny mravčej. To býva dôsledok metabolizmu formaldehydu. Problémy by malo mať 17 z 350 zames­tnancov úradu. Zdravotné problémy niektorých pracovníkov na daňovom úrade v Košiciach riešil od stredy aj prezident Finančného riaditeľstva SR František Imrecze, ktorý únik formaldehydu potvrdil na brífingu v Bratislave.

„Z dvadsiatich vyšetrených zamestnancov z celkového počtu 352 bol zatiaľ u sedemnástich pozitívny nález,“ informoval Imrecze. Zároveň dodal, že finančná správa tento problém riešila už v lete minulého roku, keď boli zvýšené hodnoty formaldehydu namerané v dvoch kanceláriách. Finančné riaditeľstvo podľa jeho slov už vtedy prijalo opatrenia, pričom presťahovalo zamestnancov do iných častí budovy, aby neboli vystavení zdravotným rizikám.

V súvislosti s aktuálnymi problémami finančné riaditeľstvo zabezpečilo podľa Imreczeho okamžité vyšetrenie všetkých zamestnancov, ktoré by sa malo začať v piatok. „Hneď zajtra (v piatok) ráno sa začne s kontrolným meraním, ktoré urobí pod našim dohľadom opätovne úrad verejného zdravotníctva,“ avizuje Imrecze. Podľa prezidenta finančného riaditeľstva existujú indície o možnom zdroji úniku formaldehydu, tie však ešte nie sú potvrdené. „Presný zdroj identifikovaný zatiaľ nemáme,“ konštatoval Imrecze.

Ďalším z opatrení finančného riaditeľstva je, že ešte v štvrtok poslalo zamestnancov košického daňového úradu domov a doma zostanú aj v piatok. „Počkáme na výsledky meraní a podľa toho, ako merania dopadnú, rozhodneme o ďalšom postupe,“ informoval prezident finančného riaditeľstva. Dodal pritom, že finančná správa prijala aj opatrenia, aby boli funkcie daňového úradu v Košiciach zachované. V prevádzke podľa Imreczeho zostane klientska zóna.

Fico: Ak sa podozrenie potvrdí, pôjde to na vrub SDKÚ

Premiér Robert Fico hovorí, že ak sa podozrenie nebezpečných látok v budove finančného riaditeľstva potvrdí, pôjde to na vrub SDKÚ. Budovu totiž daniari za ministrovania Ivana Mikloša prenajali od okresného šéfa strany Ondreja Ščurku. „Ak sa preukáže, že tento stranícky klientelizmus SDKÚ, požehnaný Ivetou Radičovou, je spojený aj s nebezpečnými podmienkami pre prácu ľudí, tak je to obrovský škandál SDKÚ,“ povedal Fico novinárom cestou na summit v Bruseli.

Podstatné teraz podľa premiéra je, aby sa podarilo kapacitne zabezpečiť aktuálne obdobie, kedy množstvo ľudí odovzdáva daňové priznania. „Prezident finančnej správy bude musieť nájsť alternatívu, kde umiestni približne 300 ľudí, ktorí budú prijímať daňové priznania. To je vec krízového manažmentu, budeme musieť niečo vymyslieť, ale nenecháme ľudí v budove, kde podľa všetkého je ohrozené ich zdravie,“ dodal Fico.

15 debata chyba