Bratislava o finančný príspevok na Starý most ešte nepožiadala

Žiadosť o nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu Starého mosta a vybudovanie električkovej trate do Petržalky mesto Bratislava stále nepodalo, dokončovali totiž ešte analýzy nákladov a výnosov projektu (CBA).

09.04.2013 16:41
debata

Žiadosť o príspevok chce mesto podľa hovorkyne bratislavského magistrátu Daniely Rodinovej podať na Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja v najbližšom čase. Projekt rekonštrukcie Starého mosta a električková trať Šafárikovo námestie – Bosákova má byť hotový do konca roku 2015, mesto v súčasnosti vyberá zhotoviteľa stavby.

Do medzinárodnej verejnej súťaže na zhotoviteľa stavby, ktorú mesto vyhlásilo v januári, sa prihlásilo osem uchádzačov. Ponuky v súčasnosti posudzujú odborníci, o víťazovi rozhodne cena. Ponuky mohli uchádzači predkladať do 27. marca, obálky mesto otváralo začiatkom apríla. Jednou z podmienok tendra je, že budúci zhotoviteľ stavby musí mať za posledné tri roky skúsenosti s výstavbou mosta ponad tečúci tok. Keďže za posledné tri roky na Slovensku takýto projekt nebol, mesto v súťaži očakáva medzinárodné konzorcium zložené z domácich a zahraničných firiem. Zákazka je na približne 68 miliónov eur bez DPH, na novú konštrukciu mosta by malo ísť 35 miliónov eur.

S prácami na Starom moste by sa malo začať v júni alebo júli tohto roka. Na rekonštrukciu mosta a vybudovanie električkovej trate zo Šafárikovho námestia na Bosákovu mesto požiada o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Doprava. Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. „Mesto má predbežný súhlas na financovanie z Operačného programu Doprava – prioritná os 4, rozhodnutie bude jasné po podaní žiadosti o nenávratný finančný príspevok,“ vysvetlila Rodinová. Ako dodala, mesto po celý čas rokuje s riadiacim orgánom i jeho poradcom Jaspers, aby rozhodnutie mohlo prísť v čo najkratšom čase. Jednou z podmienok na čerpanie nenávratného príspevku je, že Starý most i električková trať Šafárikovo námestie – Bosákova musia byť hotové do konca roka 2015. Mesto plánuje projekt ukončiť v polovici roka 2015 a v prípade problémov si necháva polročnú rezervu.

V prvej etape vybudovania električkovej trate do Petržalky vymenia starú konštrukciu mosta ponad Dunaj za novú. Súčasná šírka 90 metrov pre preplávanie lodí sa zmení pri novej konštrukcii na 135 metrov, dve pilóty sa odstránia a nahradia sa jednou. Pre peších a cyklistov na Starom moste vybudujú 4,5 metra široké lávky po oboch stranách mosta. V projekte sa počíta aj so zrušením konečnej zastávky autobusov na Šafárikovom námestí, tá sa presunie na Bosákovu. Tam sa budú zároveň otáčať električky. Zákazka zahŕňa aj vybudovanie novej estakády pri štadióne Artmedia a rozšírenie estakády Einsteinova.

debata chyba