Košickí poslanci odmietli ťažbu uránu, prieskum však nezastavili

Zasadnutie včerajšieho košického mestského zastupiteľstva bolo mimoriadne emotívne, čo sa pri téme ťažby uránu na Jahodnej, dalo čakať.

16.04.2013 10:00
uran, kosice, transparenty, odporcovia, green... Foto:
Zasadnutie košického mestského zastupiteľstva malo včera búrlivý a emotívny priebeh. Prišli naň priaznivci aj odporcovia prieskumu a ťažby uránu s transparentmi.
debata

Do sály, kde rokovali poslanci, prišla hneď ráno asi stovka protestujúcich s transparentmi, Väčšina z nich bola proti prieskumu aj samotnej ťažbe uránu. Tú nakoniec poslanci jednohlasne odmietli, aktivistom to však nestačí a trvajú na svojich požiadavkách.

„Mestské zastupiteľstvo potvrdilo nesúhlas s ťažbou uránu, lenže obavy ľudí to nezahnalo,“ tvrdí Karol Labaš z občianskej iniciatívy Nie ťažbe a spracovaniu uránu v Košiciach. Podľa neho sa minister životného prostredia Peter Žiga, ktorý na včerajšom zastupiteľstve tiež vystúpil, síce vyjadril, že je proti ťažbe, ale súčasne varoval pred hrozbou vymáhania finančnej kompenzácie ťažobnou spoločnosťou, ak by došlo k zrušeniu geologického prieskumu. „Je to nátlak na slobodu vyjadrovania názorov občanov a tiež na nezávislé rozhodovanie povoľovacích inštitúcií. Zastupiteľstvo kauzou ťažby uránu nepohlo a aktuálne zostávajú naše doterajšie požiadavky: Žiadame zrušenie Memoranda o spolupráci medzi Ministerstvom hospodárstva SR a ťažobnou spoločnosťou. Dostáva totiž štát do nevýhodnej pozície, lebo nevylučuje možnosť vymáhania kompenzácií, ak by došlo k zrušeniu prieskumu alebo nepovolenia ťažby,“ tlmočil Labaš požiadavky aktivistov.

Dodal, že aj naďalej trvajú na schválení  moratória na ťažbu uránu, ako aj na preverení legitimity rozhodnutia o predĺžení geologického prieskumu, ktoré sa udialo bez vyzvania mesta Košice ako účastníka konania. Rovnako žiadajú aj stanoviť záväzné regulatívy pre lokalitu vymedzeného prieskumného územia, ktoré budú zárukou moratória na ťažbu rádioaktívnych nerastov. „V protestoch budeme pokračovať aj ďalej, ešte uvidíme, akú taktiku si zvolíme,“ uzavrel Labaš.

Spoločnosť Ludovika Energy, ktorá vykonáva prieskum v lokalite Kuríšková – Jahodná rozhodnutie poslancov rešpektuje, no na zastavenie geologického výskumu nevidí dôvod. „Spoločnosť Ludovika Energy rešpektuje potvrdenie stanoviska mestského zastupiteľstva k prípadnej ťažbe uránu z roku 2006. Zároveň  spoločnosť tak ako doteraz aj naďalej bude vykonávať geologický prieskum prísne v súlade s geologickým zákonom a zodpovedne voči Košičanom a zamestnancom firmy,“ tlmočil stanovisko vedenia Ludovika Energy riaditeľ pre firemné záležitosti Maroš Havran.

Podľa Havrana má geologický prieskum navyše aj širší, informačný rozmer a nie je to len o vrtoch. „Z prieskumu môžu ľudia v Košiciach a okolí vedieť, na čom sú. Že sú tu zvýšené koncentrácie radónu,“ doplnil. Z pohľadu firmy niekoľko rokov trvajúci prieskum ani nie je ukončený a o prípadnej ťažbe rozhodnú okrem iného aj ekonomické ukazovatele či množstvo uránovej rudy.

Mesto tvrdí, že pre zastavenie geologického prieskumu a prípadnej ťažby viac urobiť nemôže. Primátor Richard Raši poukázal na to, že podľa súčasne platnej legislatívy by bolo navyše protiprávne, ak by mesto chcelo firme Ludovika Energy zakázať prieskum. Napriek tomu inicioval vznik expertnej komisie na posúdenie rizík prieskumu a ťažby. Rovnaké stanovisko ako mesto má aj minister životného prostredia Peter Žiga. Vo svojom vystúpení zdôraznil, že je zásadne proti ťažbe uránu na Jahodnej, podobne, ako proti ťažbe zlata pri Detve: „Mesto však podľa zákona nemôže zvrátiť rozhodnutie o prieskume ložiska. Vystavilo by sa riziku, že by spoločnosť Ludovika Energy mohla žiadať náhradu za zmarenie investície, ktorú do prieskumu vložila,“ upozornil minister.

„Splnenie požiadaviek aktivistov v tejto oblasti by mohlo mať také dôsledky, že by mesto skrachovalo,“ dodal Raši s tým, že aj napriek tomu dá vypracovať právnu analýzu, ktorá by posúdila potenciálnu možnosť zastavenia geologického prieskumu bez dosahu na právne a finančné nároky pre mesto a obyvateľov.

O uráne v Jahodnej, blízko rekreačného strediska, sa vie prakticky už od sedemdesiatych rokov minulého storočia. V roku 2005 požiadala spoločnosť Kremnica Gold o vytýčenie dobývacieho priestoru a o povolenie na prieskum. O rok nato prijalo vtedajšie košické mestské zastupiteľstvo uznesenie, v ktorom vyslovilo nesúhlas s ťažbou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba