Na hasičskej stanici zachraňovali belorítky

Preleteli päťtisíc kilometrov zo subsaharskej Afriky, aby sa vrátili na Slovensko, ale už nemajú kam. Belorítky, drobné vtáky podobné lastovičkám.

19.04.2013 15:25
labbova, beloritky, hasiči, vtaky Foto: ,
Denisa Lobbová ukazuje náhradné hniezda, ktoré nainštalujú belorítkam na hasičskej stanici v Nitre.
debata

Jedna veľká kolónia bývala celé roky v Nitre na hasičskej stanici, počas rekonštrukcie im však zlikvidovali všetky hniezda. Ochranári im tu vo štvrtok namontovali náhradné hniezdisko, ale sami nevedia, či sa ujme. Je to experiment, prvý svojho druhu na Slovensku.

Päť uplynulých rokov žili nitrianski hasiči s približne 150-člennou kolóniou belorítok vo zvláštnej symbióze. Nechávali im otvorené veľké vráta, aby mohli lietať dnu do stanice do hniezd a kŕmiť mláďatá. A belorítky im za odmenu… znečisťovali techniku. Hniezda museli ustúpiť zatepľovaniu.

Tie nové vyrobili v Nemecku, kde sa ochranárom už osvedčili. Nie je to veľká dodatočná investícia. „Jedno dvojhniezdo stojí približne 30 eur,“ spresnila ochranárka Denisa Lobbová. Projekt podporila Nitrianska komunitná nadácia. „Uvidíme, či do nich začnú nalietavať. Umiestnili sme ich vonku, aby už nelietali hasičom dnu a nešpinili. Je to pokus. Ak sa osvedčí, môžeme ho využívať aj pri iných stavbách.“

Niekto môže namietať, že vtáky si sami postavia nové hniezda, ale podľa ornitológov to nie je vôbec jednoduché. Veľkou prekážkou sú pre ne moderné stavebné technológie. Pri obnove fasády sa využívajú silikátové omietky. Belorítky, alebo ľudovo juričky, si svoje hniezda lepia z blata, trávy, peria. „A na týchto nových omietkach im to jednoducho nedrží alebo je tu veľké riziko, že hniezdo po čase spadne,“ naznačila ochranárka.

A to je problém v každom meste. Podľa odhadov nitrianskych ornitológov sa v Nitre len za posledné dva roky, odkedy bol boom zatepľovania, stenčila populácia belorítok o dve tretiny. Veľa ľudí belorítky jednoducho vyhodí z balkóna na ulicu, s ich náhradným bývaním si nelámu hlavu a možno si ani neuvedomujú, že za to hrozí pokuta.

S neochotou sa ochranári stále stretávajú aj u stavebníkov a projektantov, ktorí sa vyhovárajú na to, že to naruší vzhľad fasády, že hniezda nevyzerajú pekne. Ak sa pritom operení nájomníci riešia vopred, ešte pred zatepľovaním, hniezda sa dajú zapracovať do fasády esteticky.

„Belorítky sú úplne nadviazané na urbánne prostredie. Je to jednoducho druh, ktorý do mesta patrí. Je jeho súčasťou,“ pripomenula Lobbová. Ak niekoho nedokáže presvedčiť argument o zachovaní biodiverzity, pestrosti prírody, je tu ešte jeden nezanedbateľný fakt. Belorítky sa živia hmyzom a dokážu ho tlmiť v prijateľných medziach.

debata chyba