V Korni postavia veterný mlyn

Starý mlyn domlel obilie pred 28 rokmi, nový by mal začať mlieť v auguste. V kysuckej Korni postavia funkčnú repliku veterného mlyna z minulého storočia.

24.04.2013 15:00
mlyn, gajdiciar, kontrík, veterny, korna Foto: ,
Jeden z majiteľov Jozef Gajdičiar (na snímke vpravo, vľavo je starosta Korne Jozef Kontrík), ktorý zdedil veterný mlyn.
debata

Originál je v súkromných rukách a v ťažko dostupnom teréne, ďaleko od obce aj turistických ciest. Malý veterný mlyn priviezli do osady v Korni pred polstoročím zo susednej Moravy. Tam ich pri usadlostiach začali stavať od roku 1909.

Typické sú pre oblasť medzi Ostravou, Frýdkom-Místkom a Českým Tešínom. Ľudia odtiaľ pracovali v baniach a hutách a mali aj vlastné hospodárstva. V drevených mlynoch šrotovali obilie pre dobytok. A práve takéto zariadenie si doviezol z Ostravska, kde pracoval ako baník, aj predok 58-ročného Jozefa Gajdičiara.

„Do Korne ho doviezli autom, hore do osady technológiu vytiahli kone na vozoch. Používal ho môj dedo, otec aj ja do roku 1985. Mlelo sa v ňom obilie pre dobytok pre celú osadu. Kto choval dobytok, doviezol si obilie, a tu sme to zomleli,“ spomína jeden z majiteľov mlyna Jozef Gajdičiar. Veternú turbínu otáčali podľa smeru vetra, ktorý roztáčal jej 12 lopatiek. Najlepšie sa šrotovalo, keď fúkal severný vietor.

Starosta Korne Jozef Kontrík hovorí, že na repliku mlyna, ktorá by mala stáť na začiatku obce, vypracovali projekt, s ktorým získali zdroje z eurofondov. „Bude to replika, ktorá bude funkčná. Mlyn je jedným zo siedmich divov obce, je však na mieste, ktoré je ťažko prístupné, preto sme sa rozhodli, že ho ukážeme turistom na prístupnejšom mieste,“ dodáva starosta.

Korniansky veterný mlyn pochádza zo susednej Moravy, kde sa zachovalo asi 70 podobných stavieb. Stavbu pre obec pred tromi rokmi v projekte popísal Jan Doubek, predseda sekcie Veterné mlyny pri Kruhu priateľov Technického múzea v Brne. Uvádza, že veterné mlyny s turbínou sú jedinečnou pamiatkou špecifickou len pre malú oblasť Českej republiky. Veterný mlyn v Korni je podľa neho ako „dokument spôsobu života a hospodárenia ľudí na osamelých usadlostiach veľmi cenný“.

Okrem Korne sa tento typ veterného mlyna nachádza aj v skanzene vo Svidníku, kam bol prenesený z Poľska. Najznámejší je veterný mlyn v Holíči, je to však čo do rozsahu i typu úplne iná stavba ako v Korni. Ide o kamennú stavbu s kruhovým pôdorysom. Holíčsky mlyn je na Slovensku jediný zachovaný veterný mlyn holandského typu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba