Banskobystrická župa sa postavila proti ťažbe zlata v Podpoľaní

Banskobystrickí župní poslanci na piatkovom zasadnutí jednomyseľne vyslovili nesúhlas s povrchovou ťažbou strieborných a zlatých rúd s použitím technológie kyanidového lúhovania ani s použitím akejkoľvek chemickej technológie v banskom priemysle pri ťažbe, získavaní a úprave nerastov na území okresu Detva.

26.04.2013 13:25
protest, detva, strojárne Foto:
Snímka z aprílového protestu pracovníkov Podpolianskych strojární proti ťažbe zlata v lokalite Biely vrch.
debata (1)

S ťažbou nesúhlasia obce, aktivisti, a odmieta ju aj minister životného prostredia Peter Žiga.

Spoločnosť EMED Slovakia, ktorá plánuje ťažbu zlata na Bielom vrchu pri Detve, už práce na svojom projekte v Podpoľaní obmedzila.

V prípade, že banské úrady rozhodnutie o dobývacom priestore potvrdia, firma bude pokračovať ďalej a chce spustiť proces posudzovania vplyvu na životné prostredie. „Chceme urobiť aj ďalšie štúdie, aby sme vyvrátili rôzne fámy, vrátane seizmickej štúdie, ktorá preukáže vplyv otrasov pri ťažbe na presnú strojársku výrobu v detvianskych strojárňach. V prípade, že ťažba ohrozí pracovné miesta, tento projekt realizovať nebudeme,“ uviedol riaditeľ spoločnosti EMED Slovakia Marián Urban.

Spoločnosť doteraz do prieskumu v Detve investovala zhruba 7 miliónov eur. Svojho zámeru sa preto nemieni úplne vzdať. Podľa pôvodných plánov chceli ťažbu spustiť už v roku 2015. Urban potvrdil, že sa tak s vysokou pravdepodobnosťou nestane.

1 debata chyba