Vatra v Ilave bude podľa organizátorov svetovým unikátom

Vatra, aká tu ešte nikdy nehorela, sa v sobotu večer rozhorí na kopci nad Ilavou. Podľa organizátorov to má byť dokonca aj svetový unikát. Vatra nadväzuje na dávnu slovenskú tradíciu nazývanú pálenie Ďura.

26.04.2013 15:41
vatra Foto: ,
Takéhoto obrovského Ďura, kde je vyše tisíc kubíkov materiálu, ešte na Slovensku nepálili, je to asi aj svetový unikát, predpokladá Eduard Štencl.
debata (8)

„Tradícia údajne vznikla na počesť Juraja Jánošíka. Keď ho popravili, ľudia chceli dať vedieť, že Jánošíka nezničili, a začali klásť ohne po kopcoch. Naša vatra má tvar pyramídy a rozmery 15 × 15 × 15 metrov. Sme presvedčení, že objemom drevnej hmoty je to asi svetový rekord. Nepožiadali sme o zápis do knihy rekordov, ide nám o to, aby prišli ľudia, dobre sa zabavili a bolo rok na čo spomínať,“ vraví Eduard Štencl z Ilavy, spoluorganizátor podujatia.

Igor Svitok zo spoločnosti Slovenské rekordy potvrdil, že svojím objemom je vatra najväčšia, takú doteraz medzi slovenskými rekordmi ešte nezaznamenali. Už vlani v Ilave na kopci Lašteky pripravili veľkú vatru, vtedy mala pyramída rozmery 10 × 10 × 10 metrov. Prichystali ju na počesť Pavla Demitru a jeho spoluhráčov, čo zahynuli pri leteckom nešťastí.

S touto myšlienkou prišiel Milan Jakúbek z folklórneho súboru Strážov, ktorý bol Demitrov spolužiak na základnej aj strednej škole. Po tragédii si chcel uctiť pamiatku svojho priateľa a spolu s ďalšími nadšencami postavili obrovskú vatru, aby mu poslali odkaz tam hore.

„Tento rok začal Milan Jakúbek stavať hranicu 26. marca, ešte tu bol sneh. Spolu sa zapojilo asi 50 ľudí, ale boli dni, keď sme tu boli len dvaja. Niečo sme vykladali ručne, vrchnú časť, ktorá váži 11 ton, nám zdvihol žeriav. Brvná sú začapované, nepoužili sme ani jeden klinec. Spolu by tu malo byť vyše 1000 kubických metrov materiálu,“ predpokladá Peter Puček, jeden zo staviteľov obrovskej vatry.

Konštrukciu pyramídy tvoria kmene stromov, vo vnútri je čečina, konáre a kôra. Milan Jakúbek už mesiac býva v maringotke blízko pyramídy. Najskôr sa tu brodil po kolená v snehu, neskôr zase po kolená v blate. Vatra ho stála nepredstaviteľne veľa úsilia, nechce, aby ju niekto predčasne zničil.

„Vymyslel som to, ale keby som nemal kamarátov, čo mi pomáhali, tak by som to nepostavil. Určite si poplačem, keď to začne horieť, škoda to zapáliť… Ale už teraz sa chystám, že o tri roky postavíme ešte väčšiu vatru. Náš folklórny súbor bude mať vtedy 25 rokov, tak by to mal byť Ďuro s rozmermi 25 × 25 × 25 metrov,“ povedal Milan Jakúbek.

Kvôli bezpečnosti budú pri pálení gigantického Ďura v Ilave prítomní aj hasiči, policajti a zdravotníci. Ako dlho bude horieť, ťažko predpokladať. Aj vlaňajšia vatra bola veľká, niektorí predpokladali, že bude horieť niekoľko dní, ale ráno bolo po nej. Možno aj teraz sa v nedeľu objaví minuloročná hláška: „Čo budeme jesť na raňajky? – Mám tu zemiaky a viem o dobrej pahrebe.“

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba