Chlapec sa zahĺbil do hudby, zrazilo ho auto

Prechádzanie cez cestu so slúchadlami na ušiach je veľmi nebezpečné. Vo štvrtok ráno na svoju nepozornosť a zrejme aj na vášeň pre hudbu doplatil podľa polície 15-ročný študent.

02.05.2013 12:31
slúchadlá, cesta, premávka Foto: ,
Ilustračné foto
debata (17)

Je to nový fenomén v doprave, s ktorými si nevedia dať európski odborníci rady.

Podľa nitrianskej policajnej hovorkyne Boženy Bruchterovej študent navyše prechádzal mimo vyznačený priechod pre chodcov. „Študent pravdepodobne prichádzajúce osobné auto nepočul, nakoľko mal na ušiach slúchadlá. Mladík skončil so zraneniam v nemocnici v Leviciach. Presnú príčinu, ako aj mieru zavinenia prešetrujú dopravní policajti,“ uviedla.

Takzvanými slúchadlovými chodcami, ako ich vo svojom žargóne nazývajú dopravní experti, sa zaoberali aj účastníci nedávnej konferencie v Berlíne. „Nemci tu prezentovali výskum, kde sa ukázalo, že ľudia so slúchadlami majú o 60 percent nižšiu sluchovú vnímateľnosť. Nedokážu identifikovať rôzne výstražné zvuky, zvonenie električky, trúbenie a ďalšie znaky, napríklad približujúce sa vozidlo,“ opisoval dopravný psychológ Karol Kleinmann.

Podobných nehôd podľa neho pribúda. Nikto nevie, čo s tým. „Je tu mladá generácia, pre ktorú je počúvanie hudby určitá kultúra. A to už nie je len právny, či psychologický problém. To je už aj filozofická otázka. Ako to máme obmedzovať? Dať zákaz, že človek so slúchadlami nesmie vojsť na cestu? Neviem si dosť dobre predstaviť, ako by sa dalo toto elegantne demokraticky vyriešiť. Uvidíme, čo prinesie Európa, svet, ako s tým naložia,“ povedal psychológ.

Problém s hudbou sa podľa neho týka aj vodičov a autorádií. „Odporúča sa pokojná hudba. Rockové stanice sú veľmi problematické z hľadiska šoférovania. Ten rock vám tú nohu tlačí na jazdu rýchlejšiu o 10 kilometrov za hodinu,“ tvrdil Kleinmann.

Výrobcovia slúchadiel a prehrávačov bežne dávajú do návodov na použitie upozornenia týkajúce sa premávky. „Sú tri kategórie slúchadiel. Najmenšie, ktoré sa vojdú do ucha, takzvané štuplíky. Potom sú väčšie, ktoré sedia na uchu, ale neobklopujú ho. A potom sú veľké uzatvorené slúchadlá. Aj napriek varovaniu, že sa nesmú používať vonku, ich ľudia bežne nosia, pretože to lepšie izoluje okolité zvuky. No je to nebezpečné,“ mienil odborník na elektroniku Richard Menczer.

V MP3 alebo MP4 prehrávačoch sa tiež štandardne vo výrobe zapína funkcia obmedzenia hlasitosti, ktorá má zabrániť poškodeniu sluchu ale tiež zníženému vnímaniu okolitých zvukov. „Aj toto si však ľudia môžu sami vypnúť. Z hľadiska prevencie je to asi všetko, čo môže výrobca spraviť,“ dodal Menczer.

17 debata chyba